Belgen spenderen 1,3 miljard euro aan huisdieren

© Getty Images/iStockphoto

Belgische gezinnen hebben in 2014 1,3 miljard euro uitgegeven aan hun huisdieren, zo blijkt uit cijfers van de FOD Economie. Het meeste geld wordt besteed aan dierenvoeding.

Gemiddeld gaat 0,8 procent van de uitgaven van de Belgische gezinnen naar huisdieren. De cijfers zijn wel inclusief de gezinnen die geen huisdieren bezitten.

Voor Waalse gezinnen zijn huisdieren een relatief grotere uitgavenpost (0,9 procent van hun budget) dan voor Vlaamse (0,7 procent) en Brusselse gezinnen (0,5 procent).

De grootste uitgavenpost is voeding (55,9 procent), gevolgd door uitgaven aan de dierenarts (23,2 procent), allerlei artikelen voor huisdieren (10,5 procent) en uitgaven aan dierenpensions en verzorging van dieren (6,3 procent).

De aankoop van huisdieren weegt het minst zwaar door in de totale kostprijs van huisdieren (4,1 procent).

Overigens blijven katten en honden de populairste huisdieren. In 2014 hadden de Belgische gezinnen samen 1,5 miljoen honden en 2,2 miljoen katten. In Wallonië bezit 1 op de 3 huishoudens minstens 1 kat, en iets meer dan 3 op de 10 huishoudens houden 1 of meer honden.

In Vlaanderen houdt 1 op de 5 huishoudens minstens 1 hond en iets meer dan 1 op de 4 minstens 1 kat. Slechts iets meer dan 7 procent van de Brusselse huishoudens bezit minstens 1 hond, bijna 18 procent minstens 1 kat. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content