Belgen 10,6 miljard rijker in tweede kwartaal

© reuters

Het netto financieel vermogen van de Belgen is het tweede kwartaal van het jaar toegenomen met 10,6 miljard euro tot 770,2 miljard euro. Dat blijkt uit een rapport van de Nationale Bank van België (NBB).

Het netto financieelvermogen van de Belgen is het tweede kwartaal van het jaar toegenomen met 10,6 miljard euro tot 770,2 miljard euro. Dat blijkt uit een rapport van de Nationale Bank van België (NBB).

De aandelenportefeuille van de Belgen dikte in het tweede kwartaal van dit jaar aan met 9 miljard euro. Het was overigens voor het eerst sinds het derde kwartaal van 2011 dat de Belgen opnieuw geld veil hadden om aandelen aan te kopen. Beleggingsfondsen (ICB’s) waren in het tweede kwartaal minder in trek, en lieten een een negatief saldo van -2,2 miljard euro optekenen.

Ondanks een lage rente bleven de Belgen koppig sparen (6,4 miljard euro). Dat bedrag kwam in de eerste plaats de spaardepositos’s (3,1 miljard), zicht- en termijnrekeningen (3,5 miljard) en verzekeringsproducten (+2,4 miljard) ten goede. Vastrentende effecten (-2,9 miljard) genoten minder bijval.

Omgerekend nam het financieel vermogen van de Belgen in het tweede kwartaal 2012 – via een of andere manier van sparen of beleggen – toe met 14,2 miljard euro tot 981 miljard euro.

Maar de Belgen maakten het vorige kwartaal ook schulden. De financiële verplichtingen van de Belgen groeiden met 3,6 miljard tot 210,8 miljard euro. Die toename is voor het grootste deel (2,7 miljard) te wijten aan de hypothecaire kredieten. (BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content