Belg wordt optimist

© belga

Het consumentenvertrouwen stijgt deze maand tot boven het nulpunt, blijkt uit een peiling van de Nationale Bank van België (NBB).

Het consumentenvertrouwen versterkte in juli tot een historisch hoog peil, dat vergelijkbaar is met wat bij de conjunctuurpiek van 2007 werd opgetekend, meldt de Nationale Bank woensdag.

De indicator die het consumentenvertrouwen peilt, klokt in juli af op 2 tegenover -2 een maand eerder. In maart, april, mei stabiliseerde de indicator drie maanden op rij op 0.

Alle deelindicatoren gaan erop vooruit, met uitzondering van die voor de vooruitzichten van de algemene economische situatie, die stabiel blijven op -6.

Voornaamste vaststellingen zijn dat de consumenten verwachten dat de werkloosheid in het komende jaar zal teruglopen (3 tegenover 8 in juni – een stijging wijst op een minder gunstige ontwikkeling) en dat ze meer zullen kunnen sparen

Voor wat betreft de spaarverwachtingen, geeft de Nationale Bank wel mee dat een afnemend en aantrekkend optimisme elkaar al een jaar afwisselen (van -2 in juni tot 5 in juli).

Evolutie van het consumentenvertrouwen

2016: juli -4 / augustus -4 / september -10 / oktober -13 / november -7 / december -5

2017: januari 0 / februari -2 / maart 0 / april 0 / mei 0 / juni -2 / juli 2

Belg wordt optimist
© NBB

Partner Content