Belg blijft flink sparen
De Belg is er vorig jaar weer in geslaagd een fors bedrag bijeen te sparen, ondanks de uitzonderlijk lage rente die het spaarboekje biedt.
Er kwam minstens 11 miljard euro op het spaarboekje bij, blijkt uit een rondvraag van het persagentschap Belga bij een tiental spelers.
Roerende voorheffing
Hoewel de aangroei minder groot is dan in 2012 blijven spaarboekjes volgens marktleider BNP Paribas Fortis nog steeds populairder dan andere veilige beleggingen zoals kasbons of termijnrekeningen. Dat komt doordat de roerende voorheffing op die alternatieven vorig jaar fors verhoogd werd, terwijl spaarintresten tot 1.880 euro zijn vrijgesteld van roerende voorheffing.
Alternatieven
Andere banken merken op dat heel wat klanten alternatieven zochten voor de lage rente op het spaarboekje en kozen voor spaarverzekeringen (tak21 en tak23), beleggingsfondsen of pensioensparen. KBC bijvoorbeeld noteerde hier een groei met 7 procent.
Grootbanken
Bij de vier grootbanken kwam er in 2013 8,2 miljard euro spaargeld bij. In 2012 was dat nog ruim 11 miljard euro. BNP Paribas Fortis heeft voor de eerste keer de kaap van de 60 miljard (60,72 miljard) gerond, wat 2,92 miljard euro meer is dan het jaar voordien. Bij Belfius kwam er 3 miljard euro bij tot 36,4 miljard.
Herstel vertrouwen?
Vooral in de eerste jaarhelft werd er flink gespaard, in de tweede helft was dat minder. “Het herstel van het vertrouwen in de economie kan hiervoor een verklaring bieden”, luidt het bij Belfius. KBC zag de spaarrekeningen aandikken met slechts 200 miljoen tot 35,09 miljard euro. In het CBC-netwerk daalden de spaarinlagen zelfs. Maar KBC noteerde globaal wel een toename van de risico-appetijt en een verschuiving naar beleggingsproducten.
Nummer vier ING telde eind vorig jaar 30,9 miljard euro spaargeld, een toename met 2,1 miljard euro op één jaar tijd. Bij Argenta kwam er in 2013 net geen 1 miljard euro bij, tot 19,886 miljard. In 2012 was de aangroei nog dubbel zo groot. Deutsche Bank moest genoegen nemen met een groei van amper 300 miljoen euro, tot 10,8 miljard. Ook in 2012 kwam er zo’n 300 miljoen bij. Crelan, de nieuwe naam van Landbouwkrediet, zag 314 miljoen naar zijn spaarrekeningen vloeien, tot 10,6 miljard euro.
Internetspelers
De kleinere banken, vaak internetspelers die een iets hogere rente aanbieden, blijven populair maar slaagden er niet in veel marktaandeel van de groten af te snoepen. Rabobank.be kon 1 miljard euro ophalen, tot 8,13 miljard euro. De relatief nieuwe speler NIBC trok het voorbije jaar zo’n 400 miljoen euro aan, tot net boven 1 miljard. Rentekampioen Evi, een initiatief van Van Lanschot, geeft geen cijfers vrij. (Belga/BO)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier