Beleggingen rijke Belgen brengen weinig op

© Reuters

Rijken in ons land verdienen op één na het minst aan hun beleggingen. Alleen de Zwitsers doen het nog slechter.

Vorig jaar hebben de rijke Belgen amper 4 procent verdiend met hun beleggingen omdat ze veel cash hebben en weinig aandelen. Dat zegt Legg Mason, een grote vermogensbeheerder, in De Tijd.

Rond de jaarwisseling ondervroeg Legg Mason 4.320 vermogende beleggers uit 20 landen die behalve de gezinswoning en zelf gebruikte vakantiewoning een vermogen hebben van minstens 200.000 dollar (146.000 euro). De 200 ondervraagde Belgen hebben een vermogen van gemiddeld 1,6 miljoen euro en een inkomen van 275.000 euro.

De Belgische beleggers boekten, met uitzondering van de Zwitsers, het laagste rendement. De totale return inclusief meerwaarden bedroeg in 2013 slechts 4 procent, tegenover een wereldwijd gemiddelde van 6,2 procent. De Chinezen en Amerikanen verdienden het meest.

De povere return van de Belgen was te wijten aan een voorzichtig beleggingsbeleid. Landgenoten houden 35 procent van hun vermogen aan in cash, tegenover gemiddeld 27 procent wereldwijd. Ondanks de historisch lage rente stegen de tegoeden op spaarboekjes boven 250 miljard euro.

Bovendien valt het op dat de Belgen somber zijn. Landgenoten maken zich vooral zorgen over de lage rente, de zwakke prestaties van de Europese economie en de stijging van de belastingdruk. Wereldwijd vrezen beleggers het meest inflatie. De forse daling van de munten van veel groeilanden heeft daar de inflatie doen toenemen. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content