Beleggerscompetitie: zoeken naar overnamekandidaten

Hoewel de aandelenmarkten per saldo weinig beweging lieten zien, klommen sommige spelers naar de top van het klassement dankzij een juiste keuze van een overnamekandidaat.

De beurzen reageerden gematigd positief op het nieuwe reddingsplan voor Griekenland waarbij nieuwe kredieten voor het duizelingwekkende bedrag van 130 miljard EUR zullen worden verstrekt. Toch raken sommige beleggers de tel kwijt over het groot aantal plannen dat inmiddels werd goedgekeurd, terwijl meer cynische analisten menen dat een faillissement van Hellas voor de deur staat. De voorgenomen ratingverlaging van Griekenland door S&P is natuurlijk koren op de molen van de twijfelaars.

In eigen land werden de tegenvallende cijfers over 2011 van Bekaert inclusief de dividendverlaging slecht ontvangen. Belangrijk hierbij is dat Bekaert wordt beschouwd als een “play” op de opkomende markten. Bekaert dat volop herstructureert in België maakt overigens nog winst, wat niet kan worden gezegd van Dexia. Met een nettoverlies van 11,6 miljard EUR over 2011, een gevolg van de eerdere ontmanteling van de groep, gaan kritische stemmen op of huidig ceo, de Fransman Pierre Mariani, wel recht heeft op een gouden handdruk wanneer hij het voor bekeken zou houden. De hamvraag luidt uiteraard hoeveel dit debacle de Belgische belastingbetaler zal kosten. Wanneer puntje bij paaltje komt, zal hij/zij natuurlijk de tientallen miljarden EUR waarvoor de Belgische staat zich garant heeft gesteld moeten betalen. In tegenstelling met de competitie waar u met virtueel geld speelt, is dat echt geld. Toch bleef de impact op de financiële aandelen beperkt. De spelers in de Beleggerscompetitie kunnen overigens niet handelen in het Dexia-aandeel omdat dit onder 1 EUR noteert.

Deze wedstrijd loopt nog tot donderdag 31 mei 2012 en wie het beste het impact van deze en andere gebeurtenissen op de aandelenmarkten kan inschatten, zal ver komen. Schrijf u daarom nog vandaag in op www.beleggerscompetitie.be. Een fraaie Ford S-Max kan uw beloning zijn. Surf naar de website www.beleggerscompetitie.be Deelname is gratis, maar houd er rekening mee dat u zich slechts eenmaal geldig kunt inschrijven. Familieleden die op hetzelfde adres wonen mogen meespelen op voorwaarde dat ze over een eigen emailadres beschikken én – dat is belangrijk – hun portefeuille zelf beheren.

Overnamekandidaten

Vorig jaar speelden overnames een belangrijke rol bij de eindoverwinning. Toen sponnen de beleggers vooral garen bij de overname van het Franse chemiebedrijf Rhodia waarbij de koers van overnemer Solvay met rasse schreden in de hoogte ging, een tamelijk ongewoon fenomeen. Dit jaar gebeurde al een eerste overnamepoging. UPS liet immers een begerige blik vallen op het Nederlandse TNT Express. Het bod ter waarde van 5 miljard EUR werd afgeslagen, maar beide groepen blijven met elkaar in gesprek, wat erop kan duiden dat het bod zal worden verhoogd om de aandeelhouders van TNT Express over de streep te trekken.

Enkele spelers konden zelfs tweemaal juichen omdat ze naast TNT Express ook Post NL, een grootaandeelhouder van de courier, in portefeuille hadden. Een speler die maximaal kon profiteren van deze ontwikkeling omdat hij zowel TNT Express als Post NL in portefeuille had, is de beheerder van de portefeuille met de mooie naam pilule. Kijk dus eens naar andere overnamekandidaten en daarbij denken we zeker aan de Belgische biotechparel Thrombogenics. Ook telecomgroep Mobistar geldt al jaren als een overnamekandidaat, maar laat ook uw grijze hersencellen eens werken.

Tips & Tricks: van je vrienden moet je het niet hebben
Wanneer uw vrienden weten dat u op de beurs belegt, krijgt u af en toe eens een tip van iemand die er heilig van overtuigd is dat de koers van een bepaald aandeel sterk zal stijgen of dat een bedrijf zal worden overgenomen. In de praktijk vallen dergelijke tips meestal slecht uit. Niet alleen is handel met voorwetenschap verboden – al wordt daar in de praktijk door de overheid zelden tegen opgetreden – maar ook zijn de meeste dergelijke tips helemaal niet gebaseerd op voorwetenschap, maar wel op vermoedens of vage geruchten. Vaak moet u het doen met wishful thinking of informatie uit de derde of de vierde hand die soms nog wordt aangedikt. De overnames waaraan u het meeste geld kunt verdienen komen meestal uit de lucht vallen. De conclusie luidt dan ook dat het niet aangewezen is op dergelijke tips in te gaan, want van je vrienden moet je het op vlak van beleggingen niet hebben. (E.L.)

Volg de competitie ook op facebook en twitter . Word nu fan/follower en blijf continu op de hoogte van alle beursevoluties!

Stand op 24 februari 2012 1. dumbool_82 +12,34%
2. pilule +11,53%
3. tropheus +11,42%
4. balous +11,06%
5. Xklibur +10,31%
6. Big pauw +10,30%
7. frits vdb +10,17%
8. GoldFinger888 +10,16%
9. Bosje +9,84%
10.duxe +9,46%

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content