Beleggerscompetitie: spelen met turbo’s
De beurzen gingen weer in stijgende lijn. De deelnemers aan de Beleggerscompetitie die daarop inspeelden met turbo’s, hebben een mooie winst binnengehaald. Maar voorzichtigheid blijft altijd geboden.
De aandelenmarkten hebben zich de voorbije week weinig gelegen laten liggen aan de problemen van Griekenland en de eurozone. Onder impuls van de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq, die haar hoogste peil van de afgelopen twaalf jaar bereikte, gingen de beurzen wereldwijd omhoog. Wie de evolutie van een index, een valuta of een grondstof juist inschat, kan daar met de hulp van turbo’s schatten mee verdienen. In de Beleggerscompetitie kunnen dit jaar voor het eerst turbo’s worden ingezet, al is het aandeel van die afgeleide producten in een portefeuille veiligheidshalve beperkt tot 5%.
Turbo’s long en short
De deelnemers kunnen beleggen in een turbo op de AEX-index, de verhouding EUR/USD en de goudprijs. Met turbo’s long kunnen ze inspelen op een stijging van de onderliggende waarde, met turbo’s short kunnen ze mikken op een baisse. Maar er hoeft niet veel te gebeuren om een groot deel van de inzet te verliezen. Wordt de stoploss aangetikt, dan wordt de turbo onherroepelijk uitgestopt. Dat betekent dat de belegger er niet meer in kan handelen en dat hij enkel nog een kleine restwaarde krijgt uitgekeerd. Sommige spelers hebben dat al aan den lijve ondervonden, en dat geldt vooral voor wie turbo’s short op de AEX heeft gekocht.
Het grote voordeel van de Beleggerscompetitie is dat de deelnemers alleen virtueel geld kunnen verliezen en dat een mislukte investering hen dus geen slapeloze nacht bezorgt. De wedstrijd loopt nog tot donderdag 31 mei 2012 en er zal nog heel wat gebeuren voordat de eindwinnaar bekend is. Wie zich nu inschrijft, kan nog de hoofdprijs, de Ford S-Max 2.0, of een van de andere prijzen in de wacht slepen. Daarnaast is er een prijs voor wie vooraan eindigt in de drie perioderangschikkingen die telkens worden afgesloten aan het eind van een maand. U kunt zich aanmelden via de website www.beleggerscompetitie.be. De deelname is gratis, maar houd er rekening mee dat u zich slechts één keer geldig kunt inschrijven. Familieleden die op hetzelfde adres wonen, mogen meespelen op voorwaarde dat ze beschikken over een eigen e-mailadres en hun portefeuille zelf beheren.
Snel winst nemen
Hoewel de beurzen sinds het begin van de wedstrijd nog niet veel vuurwerk hebben laten zien, zijn enkele leidende portefeuilles erin geslaagd winsten van meer dan 10% te halen. Een interessant aspect van de Beleggerscompetitie is dat de deelnemers – weliswaar met een vertraging van twee uur – kunnen volgen of de leiders in de rangschikking hun portefeuille hebben gewijzigd. Wanneer u op de naam van de deelnemer klikt, ziet u zijn volledige portefeuille, maar u kunt ook de transactiegeschiedenis ervan uitpluizen.
Een constante bij veel leidende portefeuilles is het efficiënte gebruik van turbo’s. Veel spelers nemen snel winst en schakelen daarna over van stijgend naar dalend en omgekeerd. Zo nam de voorlopige leider, Nautilusbaai.com, winst op zijn turbo’s long op de AEX, om meteen over te schakelen naar turbo’s short op dezelfde index, waarmee hij dus mikt op een daling.
Technische analyse
De technische analyse wordt vaak verguisd, maar er bestaat weinig twijfel over dat die techniek in de praktijk werkt. Technische analisten proberen op basis van historische grafieken en actuele koersen en volumes de toekomstige richting van een index, een aandeel of een grondstof te voorspellen. Daarbij maken ze vaak gebruik van gemiddelden, maar ook van trendlijnen, toppen en bodems en steun- en weerstandzones. Wanneer een aandeel te veel is gekocht, volgt vaak een correctie en omgekeerd. Een significante doorbraak van een weerstand naar boven – zoals nu het geval is bij de Nasdaq-index – resulteert dan in een niet te missen aankoopsignaal.
Op de website van Keytrade Bank, een partner van de Beleggerscompetitie, kunt u een technische analyse van elk aandeel raadplegen. Vaak worden de beste resultaten geboekt door beleggers die die analyse combineren met de fundamentele analyse. Wie zich interesseert voor de technische analyse, vindt op het internet een schat aan informatie over de methodes die erin worden gehanteerd. De meeste websites zijn in het Engels. (E.L.)
Stand op 17 februari 2012
1. Nautilusbaai.com +14,05%
2. tropheus +12,73%
3. Bosje +12,64%
4. Rino +10,59%
5. woody44 +9,97%
6. Xklibur +9,38%
7. ossebolle +8,95%
8. ritchie +8,93%
9. eurolover2 +8,88%
10. pietpat +8,60%
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier