Beleggerscompetitie: Opties voor winst

Heel wat deelnemers aan de Beleggerscompetitie hebben al kennisgemaakt met turbo’s. Een ander afgeleid product zijn opties. Daarover bestaan nog altijd heel wat misverstanden.

De Beleggerscompetitie lijkt op kruissnelheid gekomen. De leidende spelers boeken virtuele winsten van 20% en meer. Dat is heel wat meer dan vorig jaar en een gevolg van de turbo’s die in deze editie van de wedstrijd werden geïntroduceerd. De posities aan de top van de rangschikking wisselen niet meer dagelijks, maar dat betekent niet dat spelers in de achterhoede kansloos zijn. Als ze de juiste keuze voor een turbo maken, kunnen ze veel plaatsen goedmaken.

De top van de rangschikking is een goede afspiegeling van de Belgische bevolking. Hij wordt bevolkt door mannen en vrouwen uit bijna alle provincies, die tot diverse leeftijdscategorieën behoren. Het klopt niet dat alleen spelers die de hele dag voor hun computer gekluisterd zitten, kans maken om de wedstrijd te winnen.

Schitterend nieuws

De afgelopen week verstevigde de Bel-20-index met zowat 4%. Die prestatie werd dunnetjes overgedaan door de AEX-index, waarop turbo’s beschikbaar zijn. Daarnaast sponnen enkele spelers garen bij de nieuwe koersval van het goud. De portfeuille h0pje behoort tot die gelukkigen. Op de turbo short met stoploss 1790 heeft die deelnemer een astronomische winst van niet minder dan 266% geboekt. Andere spelers waren niet zo gelukkig, want de koersstijging van de AEX-index leidde ertoe dat turbo’s short op de graadmeter van de Nederlandse aandelen werden uitgestopt.

Nu Griekenland is gered, kunnen de speculanten hun pijlen richten op andere landen in de eurozone, zoals Spanje en Portugal. De neerwaarts bijgestelde verwachtingen over de economische groei van China hebben mogelijk een negatieve impact op de economische conjunctuur, want in de afgelopen jaren was China de motor van de wereldeconomie geworden. In eigen land kwam het biotechbedrijf ThromboGenics met schitterend nieuws. Het heeft met Alcon, een dochter van het Zwitserse Novartis, een overeenkomst gesloten om zijn topproduct ocriplasmine in Europa te verdelen.

Gebruik afgeleide producten

Heel wat deelnemers aan de Beleggerscompetitie hebben al kennisgemaakt met turbo’s. Een ander afgeleid product zijn opties. Daarover bestaan nog steeds heel wat misverstanden. Sommigen vinden dat opties speeltjes voor speculanten zijn, waarmee men alleen geld kan verliezen. Er bestaan inderdaad speculatieve strategieën, en die willen we niet echt aanraden. Zo is het haast onmogelijk om op termijn winst te maken door alleen calls te kopen. Statistisch bekeken lijdt u in drie op de vier gevallen verlies: als de koers van het onderliggende aandeel daalt, stabiel blijft of slechts mondjesmaat stijgt.

Dat is anders wanneer u de onderliggende aandelen bezit en daarop een call schrijft. Die strategie levert geen schatten op, maar ze kan uw rendement beduidend verhogen. Een andere winstgevende strategie bestaat in het verkopen (of schrijven) van een put, maar u moet zich wel bewust zijn van de risico’s. U krijgt een premie voor de verplichting om een aandeel gedurende een vooraf bepaalde periode tegen een vooraf bepaalde prijs te kopen. Wanneer de koers van het onderliggende aandeel stijgt, stabiel blijft of licht daalt, hebt u de premie volledig verdiend na afloop van de optie. Schrijf alleen ongedekte puts wanneer u de stukken echt tegen die koers wilt kopen.

Schrijf u in

Het is overigens nog altijd niet te laat om u in te schrijven voor de Beleggerscompetitie. Surf daarvoor naar www.beleggerscompetitie.knack.be . U kunt zich slechts eenmaal geldig inschrijven. Familieleden die op hetzelfde adres wonen mogen meespelen, op voorwaarde dat ze over een eigen e-mailadres beschikken en hun portefeuille zelf beheren.

Volg de competitie ook op facebook en twitter . Word nu fan/follower en blijf continu op de hoogte van alle beursevoluties!

Stand op 16 maart 2012 1. Goldfinger888 +25,62%
2. Nitronico +23,43%
3. h0pje +21,43%
4. Erna +21,41%
5. fortuna91 +21,03%
6. Bartvp +20,89%
7. krakra +20,49%
8. jackske +19,89%
9. queenfan65 +19,64%
10. Bosje +19,31%

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content