Beleggerscompetitie: Op volle kracht vooruit

© iStock

Na een aantal weken waarin per saldo weinig bewoog kozen de aandelenmarkten opnieuw voor de vlucht vooruit. Dat had tot gevolg dat de percentages van talrijke spelers in de hoogte schoten, niet alleen dankzij turbo’s, maar ook door een geschikte aandelenkeuze. In het achtste weekklassement gaat de palm verdiend naar goldrunner, een speler die ook zijn opwachting maakt in de top van het algemene klassement. Lukt hij de dubbel, een weekklassement en het algemene klassement winnen? Over vier weken kunnen we het antwoord op deze vraag geven, want op 13 mei 2016 zal deze wederom spannende editie van de Beleggerscompetitie eindigen.

De BEL20-index slaagde er vorige week vrijdag in om voor de zesde opeenvolgende dag hoger te sluiten en we moeten al lang teruggaan in de tijd om iets dergelijks te zien. Vrijdag was het met de hakken over de sloot, want de vooruitgang bedroeg amper 0,02%, maar het kan nu eenmaal niet alle dagen feest zijn. De andere Europese aandelenindexen lieten hetzelfde stramien zien, al waren ze vrijdag beduidend terughoudender dan de BEL20. Het is overigens altijd de moeite waard om de koersen van de grondstoffen in het oog te houden. Zo wisten sommige beleggers dat de prijs van palmolie in de afgelopen weken en maanden met 25% was gestegen, terwijl de koers van Sipef nog op apegapen lag. Die hausse van palmolie komt niet onverwacht, want ze heeft te maken met El Nino. Bij Sipef vond dan ook deze week de langverwachte inhaalbeweging plaats. Beleggen is dus niet allemaal raketwetenschap. Met enig gezond verstand en het nodige studiewerk komen beginnende en gevorderde beleggers al heel ver.

goldrunner: winnaar achtste weekklassement

Met een winst van 17,07% op een week tijd kroonde goldrunner zich tot de onbetwistbare weekwinnaar. Zoals steeds kijken we even naar zijn portefeuille om uit te maken hoe hij die fraaie prestatie leverde. Een eerste vaststelling is dat deze speler zich zeer actief toonde. Voorts boekte hij een winst van meer dan 5% op een turbo long op de Nederlandse AEX-index. Nadien nam hij winst op een aantal financiële waarden, zoals Crédit Agricole, BNP Paribas, ING Group, Delta Lloyd en Aegon. Vorige week vrijdag kocht hij de meeste van die aandelen echter terug naast een tracker op de banksector. Als klap op de vuurpijl en waarschijnlijk om zijn naam eer te doen schafte hij zich een turbo long op de goudprijs aan. Momenteel is hij weer volledig belegd zodat hij op een verdere hausse mikt.

Grote veranderingen aan de kop

In tegenstelling met de week daarvoor toen de posities aan de top nauwelijks wijzigden vond deze week een aardverschuiving plaats. Portefeuilles die al lang de dienst uitmaakten, zoals SUN TSU en GREGVLAECKE, verzeilden in de achtergrond. Mogelijk maken ze in de komende weken een comeback. Nieuwkomers maakten hun opwachting. We vermeldden al goldrunner die zich op de tweede plek nestelde. De leiding is in handen van medimorb, een speler die gestaag vooruitgang boekte. Hij volgt een totaal andere tactiek dan de nummer twee, goldrunner. Hij verkocht vorige week immers het grootste gedeelte van zijn posities en hij bezit alleen een tracker op de Japanse beurs en een turbo short op de Nederlandse AEX-index. Gezien het geweld achter zich kan hij het zich waarschijnlijk niet veroorloven om te lang de kat uit de boom te kijken. Minimi, die de derde positie bekleedt, behoort al lang tot de koplopers. Die mikt net zoals medimorb op een baisse en nam daarvoor een turbo short op de Amerikaanse Dow Jones index in portefeuille. Op de vierde plaats zien we een nieuwkomer, nicocarlier, terwijl Kukuka terug van weg is geweest op plaats vijf..

Goed om weten

Sommige spelers vragen ons hoe het kan dat turbo’s op de indexen, waarin u kunt handelen vanaf 8 uur (met uitzondering van de BEL20 waarvan de turbo’s een notering krijgen om 9 uur) al stijgen of dalen wanneer de beurzen die starten om 9 uur niet open zijn. De verklaring is dat die turbo’s geaxeerd zijn op futures op dezelfde indexen. Verwachten de beleggers een stijging, dan stijgen de turbo’s long al in waarde voor de opening van de beurs. Gaan ze uit van een daling, dan nemen de turbo’s short in waarde toe.

Achtste weekklassement tot 15 april 2016*

  1. goldrunner +17,07%
  2. Yllusyo +14,14%
  3. idargos +13,42%
  4. quichote +13,26%
  5. TURBO11 +13,06%

Algemene stand tot 15 april 2016*

  1. medimorb +45,07%
  2. goldrunner +43,76%
  3. Minimi +42,44%
  4. nicocarlier +38,38%
  5. Kukuka +37,21%

* Onder voorbehoud van goedkeuring door de gerechtsdeurwaarder.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content