Beleggerscompetitie: Nek aan nek

Twee portefeuilles voeren met een ruime voorsprong de rangschikking van de Beleggerscompetitie aan. Maar de slotweken van de wedstrijd kunnen nog heel turbulent worden.

De lustige Pauw x en LienLien blijven met een ruime voorsprong de eerste twee plaatsen in de algemene rangschikking van de Beleggerscompetitie bezetten. Soms hebben we de indruk dat ze vooral naar elkaars acties kijken en daarop reageren.

Op het ogenblik dat we dit schrijven, heeft de lustige Pauw x opnieuw baisseposities opgezet, maar deze speler is er als de kippen bij om van strategie te veranderen als de omstandigheden dat vereisen. Met een vertraging van een dag volgde LienLien dat voorbeeld, al bevat deze portefeuille slechts een beperkt aantal aandelen. Op de derde plaats volgt Misterdiplo, die een heel andere strategie volgt. Hij is voor 60% belegd en gaat à la hausse, met inbegrip van een turbo long op de AEX-index.

Sommige deelnemers houden het voor bekeken, maar daar lijkt het veel te vroeg voor. Doordat de spelers in turbo’s kunnen handelen, kan er nog altijd heel wat gebeuren. Wie ambitie heeft, moet zijn portefeuille wel actief beheren en geregeld winst nemen. Met een buy-and-holdstrategie valt deze wedstrijd niet te winnen.
Net buiten de top tien staat TA Investor, een speler die zweert bij de technische analyse. Deze deelnemer stond vorig jaar in de top tien en het is weinigen gegeven om twee jaar na elkaar zo hoog te eindigen. Dat wijst op deskundigheid, en niet op geluk. We kunnen alleen maar besluiten dat de technische analyse lijkt te werken. TA Investor gaat volop à la hausse en hij heeft amper 7 euro cash.

Gevaren overal

De Amerikaanse beurzen werden de afgelopen weken geholpen door meevallende kwartaalresultaten. Die goede prestaties trokken ook de Europese beurzen uit het slop. Maar overal dreigen er nog gevaren. Dat de werkloosheid in Spanje almaar blijft stijgen, wijst erop dat het medicijn van de besparingen niet werkt. In België is het Dexia-dossier nog niet van de baan, al doet de overheid er alles aan om niet in actie te hoeven komen. In het Verenigd Koninkrijk is dan weer sprake van een double-diprecessie. In de komende weken verwachten we daarom nog altijd aanzienlijke schommelingen op de aandelenmarkten.

Beleggingsfondsen

Het is relatief eenvoudig om een portefeuille met Belgische of Europese aandelen samen te stellen. De kosten om de effecten te kopen – zeker wanneer u dat online doet bij Keytrade Bank, de partner van de Beleggerscompetitie – zijn zeer beperkt. Al enkele jaren zijn de opkomende markten – met landen zoals China, India, Brazilië en Rusland – aan een economische opmars bezig. Het is echter allesbehalve gemakkelijk om rechtstreeks in die landen te beleggen. Bovendien is het niet eenvoudig om informatie te vinden over de aandelen die in die landen noteren. Wel hebben verscheidene grote Chinese en Russische aandelen en het Braziliaanse olieaandeel Petrobras een notering op de Amerikaanse beurs.

Voor wie wil beleggen in exotische aandelen, hebben beleggingsfondsen heel wat te bieden. Via de aankoop van een gespecialiseerd landenfonds kunt u de aandelen goed. Vrijwel alle fondsen publiceren hun netto intrinsieke waarde. Daaruit kunt u opmaken of u het fonds met een korting of een premie koopt. Vermijd fondsen die noteren met een hoge premie. Houd ook rekening met de in- en uitstapkosten en de beheerskosten die de beleggingsfondsen aanrekenen.

Volg de competitie ook op facebook en twitter . Word nu fan/follower en blijf continu op de hoogte van alle beursevoluties!

Stand op 27 april 2012

1. De lustige Pauw x +32,00%
2. LienLien +28,93%
3. Misterdiplo +24,45%
4. patjes +22,50%
5. GAC +21,85%
6. fenomenaX +21,02%
7. scharpoord +20,49%
8. balous +19,79%
9. Grobbendal +19,09%
10. joja1111 +18,37%

Onder voorbehoud van goedkeuring door de gerechtsdeurwaarder

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content