Beleggerscompetitie: Leven in de brouwerij
De hegemonie van de spelers die de voorbije weken aan de leiding van de Beleggerscompetitie stonden, lijkt gebroken. Enkele achtervolgers maken hun achterstand razend snel goed.
Met nog twee weken voor de boeg blijft het buitengewoon spannend in de Beleggerscompetitie. De twee leidende portefeuilles, LienLien en De lustige Pauw x, die wekenlang de dienst uitmaakten en bijna onaantastbaar leken, sprongen de afgelopen dagen geregeld haasje-over. Op een bepaald ogenblik had LienLien een voorsprong van 13% opgebouwd, maar in een mum van tijd hervatte De lustige Pauw x zich. Dat was echter gerekend zonder balous – een speler die zeer rechtlijnig opereert. Begin april nam hij baisseposities in en sindsdien heeft hij in zijn portefeuille geen enkele wijziging meer aangebracht. Die bestaat uit een tracker short op de CAC40-index en de leidinggevende Eurostoxx50-index en een turbo short op goud met de stoploss 1692. Op dat laatste contract boekte hij een winst van ongeveer 150%.
De lustige Pauw x hanteert een heel andere strategie. Hij gaat nog altijd volop à la hausse met zijn portefeuille, die uitsluitend bestaat uit beweeglijke financiële aandelen zoals Aegon, ING Groep, BNP Paribas, AXA, KBC Groep en KBC Ancora, Natixis en het minder bekende Nederlandse SNS Reaal. Verder heeft hij een turbo long op de AEX aan boord genomen. LienLien daarentegen is slechts voor 40% belegd. Haar portefeuille bestaat uit Harmony, KPN, SNS Reaal en TNT Express. In tegenstelling tot balous mikt ze met turbo long op een hausse van de goudprijs. Tot de eerste achtervolgers behoren Pinoe en fenomenaX.
Onbekende factoren
De verkiezing van de socialist François Hollande tot president van Frankrijk heeft een nieuwe situatie gecreëerd. Hij wil de besparingsijver van Angela Merkel terugschroeven en opnieuw geld in de Europese economie pompen, om de groei te stimuleren. De verkiezingsuitslag in Griekenland was een nachtmerrie. Heel wat experts vragen zich af hoe in dat land snel een regering op de been kan worden gebracht. Een terugtrekking van Griekenland uit de euro behoort tot de mogelijkheden.
Als bedrijven met goede kwartaalcijfers voor de dag komen, zoals Solvay vorige week heeft gedaan, stijgt de koers van hun aandeel, terwijl bedrijven die tegenvallende resultaten bekendmaken worden afgestraft. Het kan een prima strategie zijn te mikken op een onverwachte gebeurtenis. Wie KPN in zijn portefeuille had, zal zich in de handen hebben gewreven bij het onverwachte bod van de Mexicaanse miljardair Carlos Slim op 28% op de Nederlandse telecomgroep tegen 8 euro per aandeel. Volgens analisten kan dat de prelude van een overname zijn, want America Movil wil via KNP een rol van belang spelen in Europa.
Waarde boven groei
De meeste studies tonen aan dat een belegging in waardeaandelen betere resultaten oplevert dan een belegging in groeiaandelen. Daarom is het raadzaam veeleer te focussen op waardeaandelen dan op groeiaandelen, al hebben beide categorieën hun aanhangers. Groeiaandelen zijn effecten van bedrijven die een hoge groei beloven; waardeaandelen zijn defensieve effecten van robuuste bedrijven, die in de regel een stevig dividend uitbetalen. Belgacom, GDF Suez of de oliemajors zijn voorbeelden van de laatste categorie, terwijl Google of Apple duidelijk tot de groeiaandelen behoren.
Niet alle groeiaandelen maken hun beloftes waar. In eigen land werd Option ooit de hemel in geprezen, maar nu gaat het door het leven als een pennystock – een aandeel dat maar enkele centen waard is. Een groeiaandeel kan in de loop van de jaren wel evolueren tot een waardeaandeel. Een mooi voorbeeld daarvan is Microsoft, dat kort nadat Bill Gates het oprichtte, een fenomenale groei beleefde. Het laatste decennium begint Microsoft de kenmerken van een typisch waardeaandeel te vertonen. Zo stijgt de omzet niet meer zo sterk en is de koers-winstverhouding gedaald. Microsoft keert nu ook een aantrekkelijk dividend uit – een ander kenmerk van een waardeaandeel.
Volg de competitie ook op facebook en twitter . Word nu fan/follower en blijf continu op de hoogte van alle beursevoluties!
Stand op 11 mei 2012
1. LienLien +34,51%
2. De lustige pauw x +31,91%
3. balous +30,86%
4. Pinoe +28,89%
5. fenomenaX +25,65%
6. scharpoord +22,25%
7. Misterdiplo +22,07%
8. valerie71 +21,64%
9. johan.temm +21,41%
10. klute62 +21,38%
Onder voorbehoud van goedkeuring door de gerechtsdeurwaarder
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier