Beleggerscompetitie: Hoogspanning
De eindsprint van de Beleggerscompetitie lijkt te zijn ingezet. De verschroeidende baisse van de laatste weken zorgde voor een ravage bij talrijke portefeuilles, maar balous spon garen bij deze ontwikkeling.
De portefeuille balous vormt een goede illustratie dat niets doen soms de beste methode wanneer men belegt. Deze speler schafte zich begin april trackers short op de CAC40 en de Eurostoxx50-index aan die hij nog steeds in portefeuille heeft. Medio april werden die vervoegd door een turbo short op het goud, om in te spelen op een daling van het gele metaal en op die transactie boekt hij momenteel een fenomenale winst. Je moet over stalen zenuwen beschikken of een technische analist zijn om niet in de verleiding te komen om winst te nemen. Hij hield de zaken wel nauwlettend in de gaten. Wanneer de baisse de spuigaten uitliep, nl. op 9 mei, kocht hij een aantal beweeglijke bankaandelen die hij de volgende dag weer buiten kieperde met een deftige winst. Vele kleine winsten maken immers een groot. Een zaak is duidelijk: wanneer de beurzen blijven dalen tot eind mei 2012, balous geen substantiële wijzigingen aanbrengt aan zijn portefeuille en er geen aardverschuiving gebeurt, is de winnaar van deze editie bekend. Uiteraard moeten we deze speler dan nog wel screenen. In het belang van de andere spelers gaat de gerechtsdeurwaarder immers minutieus na of hij of andere deelnemers geen verschillende portefeuilles beheerden, want dat is verboden door het wedstrijdreglement.
Gezichtenboek
Bij alle kommer en kwel zorgde de beursintroductie van Facebook vorige week voor een positieve noot. Het aandeel dat van oprichter Mark Zuckerberg een meervoudige miljardair maakte werd tegen 38 USD naar de beurs gebracht en globaal genomen bracht de beursintroductie 104 miljard USD op. De belangstelling was overweldigend, maar door de wol geverfde beleggers vinden de introductieprijs veel te hoog en sommigen menen zelfs dat de nieuwe technologiezeepbel op het uiteenspatten staat. Waarom miljarden betalen om naar het gezicht van Saffy en 900 miljoen andere gebruikers te kijken? Wat mogelijk ook op springen staat, is de eurozone. Recent verlegde de focus zich naar Spanje. De ratingverlaging van een resem Spaanse banken door Moody’s goot natuurlijk olie op het vuur. Dat alles wijst erop dat het nog zeer onrustig zal blijven op de beurzen.
Tips & tricks: kijk in de spiegel
De ene belegger is de andere niet, maar dat belet niet dat uw beleggingsprofiel in de loop der jaren wijzigt. Het is daarom goed om af en toe eens voor de spiegel te gaan staan en te kijken naar uw werkelijke leeftijd. Dat heeft een goede reden: een jongere belegger kan zich immers een agressiever profiel aanmeten dan een oudere. Een basisregel is uiteraard dat u er mee rekening moet houden dat u het geld dat u belegt niet op korte termijn nodig heeft voor bijv. het kopen van een woning. De gebeurtenissen van de laatste maanden tonen aan dat de aandelenmarkten op korte tijd sterk kunnen dalen. Daarmee moet u rekening houden, maar een oudere belegger moet voorzichtigheid nog hoger in zijn vaandel voeren. De meeste studies tonen aan dat aandelenbeleggingen op lange termijn de beste resultaten opleveren. Daarbij scoren aandelen beter dan obligaties of termijnrekeningen. Wanneer uw leeftijd toeneemt, verdient een defensiever beleggingsprofiel de voorkeur. Vaak moeten de opbrengsten van uw beleggingen dienen om uw mager pensioen aan te vullen en dan is het zinvol om in een grotere mate te opteren voor producten met een gewaarborgd vast inkomen, zoals obligaties of vastgoedbevaks. Volgens een ongeschreven regel moet het percentage obligaties in uw portefeuille min of meer overeenkomen met uw leeftijd. Wanneer u 60 jaar bent, moet uw portefeuille voor minstens 60% uit obligaties bestaan. Wordt u 70 jaar, dan kunt u het percentage obligaties optrekken tot 70%.
Volg de competitie ook op Facebook en Twitter . Word nu fan/follower en blijf continu op de hoogte van alle beursevoluties!
Stand op 18 mei 2012
1. balous +32,94%
2. Damiano +27,19%
3. LienLien +26,85%
4. gysmo +22,84%
5. scharpoord +22,27%
6. doro +21,13%
7. kiekenmethaar +20,74%
8. wanted +20,45%
9. math_to_the_ieu +20,11%
10. maxime9 +20,10%
Onder voorbehoud van goedkeuring door de gerechtsdeurwaarder
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier