Beleggerscompetitie: Het gele gevaar

Op de beurzen lijkt geen enkele week op een andere. Vorige week waren de beleggers voorzichtig, met een beperkte baisse tot gevolg.

Op vrijdag 30 maart 2012 eindigt de tweede maandperiode van de Beleggerscompetitie. Dan zal de wedstrijd bijna halfweg zijn. Het blijft heel spannend in de top tien en nog altijd maken nieuwe spelers hun opwachting vooraan in de rangschikking.

Het valt overigens op dat wanneer de beurzen in het rood gaan, de winst van de leidende deelnemers systematisch terugloopt. Een speler die erin slaagt de trend van de beurzen exact te voorspellen en daarop inspeelt met turbo’s long of short, kan dus ver komen. De grote hefboom van sommige turbo’s kan het rendement van een belegger met sprongen in de hoogte doen gaan. Het wedstrijdreglement beperkt het belang van turbo’s wel tot 5% van de waarde van een portefeuille.

Focus op China

Al sinds enkele jaren heeft China zich opgeworpen tot de motor van de wereldeconomie. In 2010 streefde het land Japan voorbij als de op één na grootste economie ter wereld. Volgens experts zal China er maar een decennium over doen om het nummer één – de Verenigde Staten – in te halen. De afgelopen jaren is de Chinese economie gegroeid met bijna 10% per jaar – een indrukwekkende prestatie. Het bericht dat de Chinese economie in 2012 met minder dan de verwachte 8% zou groeien, heeft sommige beleggers koude rillingen bezorgd. Dat nieuws had niet alleen een negatieve weerslag op de aandelenmarkten, maar ook op de grondstoffenmarkten, waar de koersen van een aantal basismetalen klappen kregen. China is de grootste invoerder ter wereld van metalen, zoals koper. Zelfs de goudprijs kreeg een knauw.

De olieprijs heeft niet te lijden onder de problemen van China, en dat is natuurlijk te wijten aan de toestand in Iran en in mindere mate Syrië. De dure olie is slecht nieuws voor de Europese economieën, die kwetsbaar ogen voor een nieuwe recessie. Het bericht dat Saoedi-Arabië zijn olieproductie wil opvoeren, had weinig invloed op de olieprijs.

Kijk naar de bedrijfsleiders

Kleine beleggers beschikken niet over de informatie die bedrijfsleiders en leden van de raden van bestuur van beursgenoteerde bedrijven hebben. Toch kunt u een graantje meepikken van die geprivilegieerde kennis. De Belgische wetgeving verplicht de bestuurders van beursgenoteerde bedrijven bekend te maken wanneer ze aandelen van hun bedrijven kopen of verkopen. Omdat die nu eenmaal toegang hebben tot meer informatie dan u, kan het een goed idee zijn hun voorbeeld te volgen. Sommigen blijken over heel wat fingerspitzengefühl te beschikken.

Wanneer de familie Saverys bijvoorbeeld aandelen van CMB, Euronav of Exmar koopt, mag u er bijna donder op zeggen dat die koersen in de komende maanden zullen stijgen.
Hoe kunt u daarachter komen? Surf naar de website van de financiële toezichthouder www.fsma.be U komt dan terecht bij de transacties van de bedrijfsleiders en u ziet wie aandelen heeft gekocht of verkocht, en van welk bedrijf. U kunt voortzoeken op naam van de emittent.

Schrijf u in

Wilt u ook uw beleggingscapaciteiten zonder risico’s uittesten en misschien voor de eerste keer virtueel van turbo’s proeven, dan kunt u zich nog altijd inschrijven op www.beleggerscompetitie.knack.be . Lees eerst het wedstrijdreglement en de FAQ. Dan komt u beslagen ten ijs.

U kunt zich slechts eenmaal geldig inschrijven. Familieleden die op hetzelfde adres wonen mogen meespelen, op voorwaarde dat ze over een eigen e-mailadres beschikken en hun portefeuille zelf beheren.

Volg de competitie ook op facebook en twitter . Word nu fan/follower en blijf continu op de hoogte van alle beursevoluties!

Stand op 23 maart 2012

1. oranjerie-luc +21,99%
2. peloeseke +20,12%
3. Nitronico +19,92%
4. ossebolle +19,77%
5. juffie +19,70%
6. h0pje +18,82%
7. Xklibur +18,73%
8. YESITIS +18,65%
9. Goldfinger888 +18,54%
10 jackske +17,98%

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content