Beleggerscompetitie: Het (beurs)leven gaat door

© BELGA

De terroristische aanslagen van dinsdag 22 maart 2016 zullen de annalen van de Belgische geschiedenis ingaan als een inktzwarte bladzijde. De korte vijfde week van de Beleggerscompetitie verliep in mineur en vooral donderdag werden zware verliezen geboekt. Het is wel opvallend dat dinsdag, uitgerekend op de dag van de terroristische aanslagen, de beurs van Brussel na een aanvankelijke baisse een sterk herstel liet optekenen en zowaar met een minieme winst eindigde. De grondstoffenwaarden die in de weken voordien sterk waren gestegen en die technisch bekeken overgekocht waren, kregen de weerbots te verwerken en de koersen daalden over een breed front. Ook de goudprijs kreeg een redelijke knauw. Voor een dergelijk scenario hadden we vorige week al gewaarschuwd.

In de verslagweek slaagden de leidende portefeuilles er amper in om winst te boeken. Het is inderdaad gemakkelijker om te floreren in een omgeving waarin de koersen stijgen dan in een markt waarin de koersen dalen. Wie uitgaat van een baisse, kan echter naar turbo’s short op een van de indexen, AEX, BEL20, CAC40, DAX of Dow Jones grijpen. Dalen de aandelenmarkten inderdaad, dan kunt u hiermee mooi geld (met een hefboom) verdienen. We verwachten dat de beurzen in de komende weken hun rollercoastergedrag zullen voortzetten. Snel switchen van long naar short en omgekeerd blijft dan ook de boodschap.

Laatste kans

Zoals we vorige week al hebben aangegeven, eindigt op 2 april 2016 de mogelijkheid om extra virtueel geld te verdienen voor het inschrijven van vrienden. We herhalen dat die vrienden zich effectief moeten inschrijven door de link die ze krijgen toegestuurd te gebruiken. Bovendien moeten ze een portefeuille aanmaken en minstens een transactie doen. Per vriend krijgen de spelers 500 EUR extra virtueel geld met een maximum van 2500 EUR. Dat kan het verschil tussen winst en verlies bij de eindafrekening betekenen. Ook wie de Beleggerscompetitie deelt op Facebook, krijgt 500 EUR virtueel geld in zijn portefeuille gestort. Gebruik ook hier de link, want anders kunnen we het niet controleren. Aarzel dus niet.

De strijd blijft open

In het algemene klassement stellen we vast dat nog steeds dezelfde namen hun opwachting maken in de toptien: zoals Minimi en GREGVLAECKE. Relatieve nieuwkomers zijn Port Blue Eyes, medimorb en SUN TSU. Het vijfde weekklassement werd in de wacht gesleept door hifi, een speelster die heel wat procentjes sprokkelde via turbo’s op de AEX. Soms was ze wel met heel minieme winsten tevreden, maar zoals altijd maken vele kleintjes een groot. In de Beleggerscompetitie is het nog maar zelden gebeurd dat winnaars van de eerste weken ook de uiteindelijke trofee in de hoogte mochten steken. Laat dus de moed niet zakken wanneer u op achterstand staat en begin met u te focussen op de weekklassementen.

Goed om weten

Sommige spelers stellen met verwondering vast dat de aankoopkoers van een aandeel in hun portefeuilleoverzicht niet overeenkomt met de koers die ze hebben betaald. De verklaring hiervan is de volgende: wanneer u een aandeel meer dan eens koopt en verkoopt, berekent de computer, het gemiddelde van alle aankopen en het is precies dat cijfer dat u bij uw portefeuilleoverzicht vindt. Wenst u te weten wat u effectief hebt betaald voor een bepaald aandeel, ga dan naar de Transactiegeschiedenis van uw portefeuille. Het bedrag dat u daar vindt is correct.

Vijfde weekklassement tot 25 maart 2016*

  1. hifi +7,54%
  2. deep pockets +7,27%
  3. robienake +6,87%
  4. Flair +6,61%
  5. Nikè +5,94%

Algemene stand tot 25 maart 2016*

  1. Minimi +37,88%
  2. GREGVLAECKE +33,94%
  3. Port Blue Eyes +32,38%
  4. medimorb +30,79%
  5. SUN TSU +27,75%

* Onder voorbehoud van goedkeuring door de gerechtsdeurwaarder.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content