Beleggerscompetitie: De laatste rechte lijn

Volgende week gaat de Beleggerscompetitie haar laatste maand in. De beurzen blazen warm en koud. Voordat de wedstrijd wordt afgevlagd, kan er nog heel wat gebeuren.

Het is niet meer zo gemakkelijk om door te dringen tot de top tien van de algemene rangschikking van de Beleggerscompetitie. Vrijwel alle spelers die vorige week deel uitmaakten van dat selecte clubje, staan ook deze week nog bij de beste tien. Toch is de beslissing nog niet gevallen. De voorlopige leider, de lustige Pauw x, heeft op het moment dat we dit schrijven dan wel een geruststellende voorsprong van meer dan 5%, maar dat wil weinig zeggen, want twee dagen daarvoor stond LienLien, die nu tweede is, even aan de leiding.

Wie nog een kans wil maken op de hoofdprijs, moet echter risico’s durven te nemen. Turbo’s met een hoge hefboom zijn daarvoor een uitstekend wapen. Goed om te weten is dat wanneer er te veel turbo’s zijn uitgestopt, er iedere vrijdag na het sluiten van de beurzen nieuwe turboseries worden toegevoegd. Daarin kunnen beleggers handelen vanaf de maandag daarop.

De huidige koploper de lustige Pauw x bouwde zijn baisseposities af en wacht nu met een hoop cash de komende gebeurtenissen af. Het nummer twee, LienLien, mikt voluit op een hausse. Daarvoor heeft deze deelnemer een portefeuille met beweeglijke aandelen geselecteerd, naast een turbo long op de AEX. De nummer drie, Balous, die Misterdiplo van de derde plaats heeft verdrongen, zet alles op één kaart en gaat à la baisse. Zijn portefeuille bestaat uit twee trackers short en een turbo short op de AEX. Wie zich vandaag inschrijft via de website http://beleggerscompetitie.knack.be, kan zijn kans nog wagen voor de laatste perioderangschikking van de maand mei.

Nieuwe cijferdans

Omdat de beurzen de ene dag koud en de andere dag warm blazen, kijken de beleggers met grote belangstelling uit naar de macro-economische cijfers die hier en daar worden bekendgemaakt. Zo putten de beurzen moed uit de Duitse IFO-index. Die index, die het vertrouwen van de ondernemers meet, is beter dan verwacht. Ook sommige kwartaalcijfers, zoals die van de softwaregigant Microsoft, konden de beleggers inspireren. Maar de zorgen over de eurozone zijn nog niet voorbij. Onlangs kwam Nederland in het vizier. De economie van onze noorderburen doet het niet beter dan die van veel andere Europese landen. Het zal er voor de deelnemers van de Beleggerscompetitie vooral op aankomen de richting van de aandelenmarkten zo goed mogelijk in te schatten. We sluiten grote schommelingen niet uit.

Maak uw huiswerk

Sommige beleggers kopen of verkopen lukraak aandelen van bedrijven, zonder dat ze aandacht hebben voor de fundamenten van die ondernemingen. Dat is niet de beste strategie, want beleggers die hun huiswerk maken, behalen veruit de beste resultaten. Maar hoe begint u daaraan? Beursgenoteerde bedrijven zijn verplicht een rist informatie te publiceren, zoals hun omzet, hun cashflow en hun winst. Sommige aandelen betalen een stevig dividend, terwijl andere geen of een karig dividend uitkeren. Ook op basis van maatstaven zoals de koers-winstverhouding, de koers-boekwaardeverhouding, het dividendrendement en de return on equity (of winstgevendheid) kunt u het ene aandeel met het andere vergelijken en een gefundeerde keuze maken.

Het is raadzaam vooral aandelen binnen eenzelfde sector tegen elkaar af te wegen. Anders bestaat het risico dat u appelen met peren vergelijkt. Een energieaandeel heeft nu eenmaal andere kenmerken dan een farmawaarde. Vooral over Amerikaanse aandelen zijn veel gegevens te vinden, minder over Belgische. Die informatie vindt u uiteraard in MoneyTalk en op de website van het blad. Neem ook eens een kijkje op de interessante website http://biz.yahoo.com.

Volg de competitie ook op facebook en twitter . Word nu fan/follower en blijf continu op de hoogte van alle beursevoluties!

Stand op 20 april 2012

1. De lustige Pauw x +32,81%
2. LienLien +26,29%
3. balous +23,83%
4. Misterdiplo +22,99%
5. patjes +21,59%
6. GAC +19,61%
7. jackske +19,27%
8. scharpoord +18,92%
9. fenomenaX +17,59%
10. YESITIS +17,45%

Onder voorbehoud van goedkeuring door de gerechtsdeurwaarder

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content