Beleggers reageren positief op reddingsplan voor Cyprus

© AFP
Kevin Van der Auwera Coördinator online Trends.

Na de Aziatische boeken ook de Europese beurzen stevige winsten. Beleggers halen opgelucht adem na het akkoord over de financiële noodsteun aan Cyprus.

Na de Aziatische boeken ook de Europese beurzen stevige winsten. Beleggers halen opgelucht adem na het akkoord over de financiële noodsteun aan Cyprus.Euronext Brussel start de handelsdag met ongeveer 1 procent winst, en ook de indices in Parijs, Amsterdam en Frankfurt noteren kort na beursopening winstpercentages tussen 1 en 1,5 procent. Vooral de bankaandelen doen het goed. KBC noteert kort na de beursstart 2,15 procent winst. Ageas ziet het aandeel met 1,48 procent opveren.

Eerder sloot de toonaangevende Nikkei-index op de beurs van Tokio 1,7 procent hoger op 12.546,46 punten. Vrijdag had de onzekerheid rond Cyprus nog voor een verlies van ruim 2 procent gezorgd op de Japanse beurs. Ook in Zuid-Korea (Kospi +1,5 procent), Hong Kong (Hang Seng +0,7 procent) en Australië (ASX200 +0,5 procent) werden winsten geboekt.

De euro steeg tot boven de 1,30 dollar en de 123,81 yen na de aankondiging van het akkoord.

Hulpplan

De ministers van Financiën van de eurolanden hebben in de nacht van zondag op maandag het licht op groen gezet voor een nieuw reddingspakket ter waarde van 10 miljard euro voor Cyprus. De kleine spaarders worden ontzien en de omvangrijke bankensector in het kleine euroland ondergaat een forse afslankingskuur. Eigenaars van deposito’s van meer dan 100.000 euro moeten daarentegen forse verliezen slikken.

Het akkoord moet ‘een einde maken aan de onzekerheden die Cyprus en de eurozone’ teisterden, zo stelde eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem. Lees meer.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content