Beleggers niet onder de indruk van Tsipras’ beloftes

© reuters

De Griekse premier Alexis Tsipras (Syriza) heeft beloofd niet te zullen breken met de internationale geldschieters. Maar beleggers blijken niet overtuigd van die belofte, want de Griekse financiële markten zakken dieper weg.

“We gaan niet naar een wederzijds destructieve clash, maar we zullen geen beleid van onderwerping voortzetten. Onder onze prioriteiten behoort een nieuwe onderhandeling met onze partners om een eerlijke, leefbare en wederzijds nuttige oplossing te vinden.” Dat zei de nieuwe Griekse premier Tsipras woensdag tijdens de eerste zitting van zijn ministerraad.

Tegelijk benadrukte Tsipras dat het de nieuwe regering ‘niet vergeven zal worden’ als het haar belofte om de voorwaarden van de Griekse bailout te heronderhandelen niet nakomt.

Beide beloftes van de nieuwe premier – geen clash met de geldschieters en geen onderwerping aan diezelfde geldschieters – kunnen de beleggers alvast niet sussen. Ook enkele verklaringen van Tsipras’ ministers wekken weinig vertrouwen op de financiële markten, blijkt woensdag.

Markten zakken dieper weg

Griekse aandelen en obligaties dalen woensdag voor een derde dag op rij dieper weg, nadat pas benoemde ministers hebben verklaard dat ze de verkoop van enkele staatseigendommen zullen blokkeren en de minimumlonen willen optrekken.

Woensdagvoormiddag steeg de rente op obligaties met een loopduur van tien jaar ot 10,08 procent. Dinsdag bedroeg die rente nog 9,476 procent. De Athens Stock Exchange General Index duikelt woensdag 8,5 procent in het rood tot het laagste peil sinds 2012, met de zwaarste verliezen voor de banken.

‘Uiterst negatief klimaat’

“Het algemene klimaat blijft op dit moment uiterst negatief, terwijl iedereen afwacht of de nieuwe regering al dan niet tot een consensus komt met haar geldschieters,” verklaarde Alexandros Boulougouris, analist bij Wood & Co woensdag in een toelichting. Volgens de Griekse analist heerst er behalve bezorgdheid over de huidige politieke situatie, bovendien onzekerheid rond de liquiditeit van de Griekse banken.

Boodschap van Dijsselbloem

Na de eerste felicitaties aan het adres van Tsipras voor zijn verkiezingsoverwinning, hebben de lidstaten van de eurozone hun houding tegenover de nieuwe Griekse regering intussen verhard. “De boodschap van ‘we willen uw steun, maar niet uw voorwaarden’ komt niet aan “, liet de Nederlandse minister van Financiën Dijsselbloem optekenen.”Mijn boodschap zal zijn dat we open staan voor samenwerking, maar dat de steun van Europa ook betekent dat de Grieken een inspanning moeten leveren”, verduidelijkte hij. (Bloomberg/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content