Zwakke dollar drukt omzetgroei Melexis
Operationeel viel er op de prestatie van Melexis opnieuw weinig af te dingen. Zijn omzet bleef wat onder de verwachtingen, maar daar zit de goedkope dollar voor iets tussen.
Melexis bleef in het derde kwartaal iets onder de lat, toch met zijn omzet. Dat was vrijwel uitsluitend het gevolg van de goedkope dollar. Meer dan de helft van de omzet wordt gegenereerd in de Amerikaanse munt of valuta die eraan gekoppeld zijn. Wanneer die in waarde dalen, blijft er bij de omzetting naar euro minder over. Nochtans klom de euro in het derde kwartaal enkel in juli tegenover de dollar.
Hoe dan ook bleef de omzet steken op 127,1 miljoen euro, bijna 2 miljoen euro onder de consensusverwachting. Dat was 11 procent meer dan een jaar eerder maar 1 procent minder dan in het tweede kwartaal. Zonder valutaverschillen zou de omzet op jaarbasis en op kwartaalbasis met respectievelijk 13 en 3 procent zijn toegenomen.
Tot voor enkele maanden mikte Melexis op een omzetgroei met 12 tot 14 procent voor het volledige boekjaar. Het management werd iets voorzichtiger en ziet de groei nu aan de onderkant van die vork uitkomen. Na drie kwartalen in 2017 bedraagt de groepsomzet 379 miljoen euro. Dat is 12,7 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. We twijfelen er niet aan dat Melexis er dit jaar in zal slagen voor het eerst meer dan 500 miljoen euro omzet te genereren.
De marges bleven in het derde kwartaal wel op peil. De brutomarge bedroeg 45,8 procent en de operationele marge (ebit)kwam uit op 25,2 procent. Na negen maanden in 2017 bedragen die cijfers respectievelijk 45,6 en 25,3 procent. Melexis hield de margeprognoses voor dit boekjaar ongewijzigd op 45 procent (brutomarge) en 25 procent (ebit).
Operationeel viel er op de prestatie van Melexis opnieuw weinig af te dingen. Het sensorensegment blijft de belangrijkste groeipool voor Melexis. De groep is wereldwijd de vierde grootste speler in die snelgroeiende niche.
Door de opkomst van hybride en elektrische voertuigen is de groei bovendien nog lange tijd gegarandeerd. In die categorie wordt namelijk een veelvoud aan sensoren gebruikt in vergelijking met klassieke wagens.
De Chinese automarkt groeit dit jaar iets trager dan in 2016. Na drie kwartalen ligt de verkoop met 20,2 miljoen wagens 4,5 procent hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder. Er werden wel bijna 400.000 hybride en elektrische wagens verkocht. De doelstelling voor 2017 ligt op 700.000. De Chinese overheid verplicht constructeurs hun gamma uit te breiden met dat type voertuigen. Potentiële kopers worden gestimuleerd met subsidies en belastingkortingen.
De andere grote automarkten schakelen een versnelling lager. Na zeven opeenvolgende jaren met hogere verkoopcijfers krimpt de Amerikaanse markt dit jaar iets. In de Europese Unie werden na drie kwartalen 3,6 procent meer wagens verkocht dan vorig jaar.
Als we interim- en het slotdividend optellen, dan ontvingen de aandeelhouders dit jaar 2 euro per aandeel brutodividend. Melexis had na het derde kwartaal 109 miljoen euro aan liquiditeiten op de balans. De langetermijnschuld bleef ongewijzigd op 13,2 miljoen euro.
Conclusie
We wezen er eerder al op dat het aandeel geprijsd was voor perfectie. Elke tegenslag kan dan aanleiding geven tot een koersreactie. Operationeel blijft alles op wieltjes lopen en daar gaat het uiteindelijk om. We verwachten niet dat de correctie zal doorzetten. Wie Melexis al in portefeuille heeft, mag het aandeel houden. Een koopje is het aandeel niet tegen de huidige waardering.
Advies: houden/afwachten
Risico: gemiddeld
Rating: 2B
Koers: 82,32 euro
Ticker: MEL BB
ISIN-code: BE0165385973
Markt: Euronext Brussel
Beurskapitalisatie: 3,35 miljard euro
K/w 2016: 40,5
Verwachte k/w 2017: 29,5
Koersverschil 12 maanden: +37%
Koersverschil sinds jaarbegin: +35%
Dividendrendement: 2,5%
Aandelen België
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier