Zomerse tussenspurt voor Galapagos

Galapagos-ceo Onno van de Stolpe © BelgaImage

Het aandeel van het Belgisch-Nederlandse biotechbedrijf Galapagos is de voorbije maand met ruim 35 procent gestegen.

Het dankt die stevige tussenspurt aan de bekendmaking op 9 augustus van sterke fase IIa-studieresultaten met GLPG1690 bij patiënten met idiopatische longfibrose (IPF). Het gaat om een dodelijke longziekte met een levensverwachting van slechts enkele jaren. De twee medicijnen die op de markt zijn, Esbriet van Roche/Regeneron en Ofev van Boehringer Ingelheim, realiseerden in de eerste jaarhelft een gezamenlijke omzet van bijna 1 miljard dollar, maar remmen enkel de achteruitgang van de ziekte af. De studieresultaten van GLPG1690 daarentegen laten over een behandelingsperiode van twaalf weken een beloftevolle stabilisatie van de ziekte zien. Belangrijk om weten is dat deze studie slechts zeventien patiënten behandelde. Grotere studies moeten het werkingseffect dus nog bevestigen. GLPG1690 is nog volledig in handen van Galapagos, en de molecule verkreeg het voorbije jaar zowel in Europa als in de Verenigde Staten het statuut van weesgeneesmiddel.

In juni viel het aandeel nog stevig terug, nadat Galapagos enkele maanden vertraging had moeten opbiechten in het onderzoeksprogramma naar taaislijmziekte. Samen met partner AbbVie ontwikkelt Galapagos een triplecombinatietherapie (de combinatie van een potentiator en twee correctors) voor het herstellen van de onderliggende oorzaak van de ziekte bij 90 procent van de patiënten. De eerste van drie triplecombinatiestudies start in het vierde kwartaal, de volgende twee in respectievelijk de eerste en de tweede jaarhelft van 2018. Bovendien kwam Vertex Pharmaceuticals, de marktleider in taaislijmziekte, in juli met zeer sterke resultaten voor fase I- en fase II-triplecombinatiestudies. Die resultaten legden enerzijds de lat hoger voor Galapagos, maar bevestigden anderzijds wel het werkingsmechanisme van een triplecombinatie. Het zal er voor Galapagos dus op aankomen betere studieresultaten te behalen.

Preklinische testen rechtvaardigen die hoop. Samen met partner Gilead Sciences timmert Galapagis verder aan het maximaliseren van het potentieel van filgotinib. Er lopen drie fase IIb/III-studies voor reuma, de ziekte van Crohn en de chronische darmziekte colitis ulcerosa. De eerste resultaten worden vanaf de tweede helft van 2018 verwacht. Daarnaast lopen intussen zeven fase II-studies in bijkomende indicaties. Eind juli verwierf partner Servier de commerciële rechten buiten de Verenigde Staten op GLPG1972. Servier betaalde een mijlpaalbetaling van 6 miljoen euro. Bijkomende mijlpaalbetalingen kunnen oplopen tot 290 miljoen euro, met daarnaast royalty’s op eventuele latere verkoopinkomsten. Met GLPG1972 loopt een fase Ib-studie bij patiënten met artrose. Binnenkort verwachten we resultaten van een fase I/IIa-studie met MOR106, een middel tegen huidziekten dat in samenwerking met het Duitse MorphoSys wordt ontwikkeld. De kaspositie bedroeg eind juni een zeer comfortabele 1,26 miljard euro, of 24,8 euro per aandeel. De verwachte cashburn voor 2017 bedraagt 135 à 155 miljoen euro.


Conclusie

We kleefden een koopadvies op het aandeel van Galapagos na de terugval in juni. De sterke studieresultaten in longfibrose stuurden de koers sindsdien ruim 30 procent hoger. De ondernemingswaarde steeg daardoor van 2 naar 3,2 miljard euro. Na de sterke klim verlagen we het advies. We kijken vooral uit naar de volgende stappen in het onderzoeksprogramma in taaislijmziekte.


Advies: houden/afwachten

Risico: hoog

Rating: 2C

Munt: euro

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 4,4 miljard euro

Verwachte k/w 2016: –

Verwachte k/w 2017: –

Koersverschil 12 maanden: +71%

Koersverschil sinds jaarbegin: +40%

Dividendrendement: –

Partner Content