Beleggen onder de kerktoren en zes andere manieren waarop Belgische portefeuillehouders rendement laten liggen
Belgische beleggers houden hun blik te veel op de kerktoren gericht en lopen zo heel wat rendement mis. Dat concludeert Saxo Bank uit een onderzoek van de portefeuilles van Belgen die via de broker beleggen. Welke zijn andere manieren waarop Belgen potentieel veel rendement laten liggen?
Hoewel de interesse van Belgische investeerders voor Amerikaanse en andere buitenlandse markten toeneemt, toont het onderzoek van Saxo aan dat Belgen voornamelijk investeren in binnenlandse aandelen. De top tien van de meest gekochte aandelen in 2023 bestaat uitsluitend uit Belgische bedrijven.
Top tien aandelenbeleggingen van Belgische Saxo-klanten in 2023:
- 1/ AB Inbev
- 2/ Ageas
- 3/ Barco
- 4/ Sofina
- 5/ GBL
- 6/ Ackermans & van Haaren
- 7/ Solvay
- 8/ KBC Groep
- 9/ BPost
- 10/ Umicore
Lees verder onder de video
Die voorkeur voor binnenlandse aandelen leidt tot een beperkte diversificatie, wat het risico vergroot en mogelijk zorgt voor lagere rendementen vergeleken met geografisch meer gediversifieerde portefeuilles. “Het fenomeen van home bias is typisch voor de meeste landen om ons heen”, zegt Eddy Van Geyte, de CEO van Saxo Bank België. “Er is vaak ook een toevoeging van de Amerikaanse markt. Zo belegt de helft van onze klanten ook in Amerikaanse aandelen. Daarbij nemen de Magnificent Seven (Nvidia, Apple, Amazon, Alphabet/Google, Microsoft, Meta en Tesla) met ongeveer 35 procent van het totaal belegd kapitaal op Nasdaq & NYSE een belangrijke positie in.”
Wat zijn andere vaak voorkomende fouten?
1/ Onvoldoende diversificatie over verschillende activaklassen
Naast geografische concentratie kan er ook een gebrek aan diversificatie over verschillende activaklassen zijn, zoals aandelen, obligaties, vastgoed en alternatieve investeringen. “De oververtegenwoordiging van aandelen die uit ons onderzoek bleek, was opmerkelijk”, zegt Van Geyte. “Dat was enigszins verwacht, omdat obligaties nog maar sinds een goede jaarhelft echt opnieuw populairder zijn geworden. Tot vorig jaar was het klimaat daar niet geschikt voor. Opmerkelijk was dat we vaststelden dat wie meer gediversifieerd is, meer kans maakt op een gevoelig hoger rendement.”
Al dient die diversificatie met de nodige aandacht te gebeuren: “Als je vijf trackers in portefeuille hebt en ze bevatten allemaal dezelfde onderliggende waarden, dan kun je zeker spreken van iets meer diversificatie vergeleken met iemand die maar een of twee aandelen in portefeuille heeft. Maar of je dan écht van diversificatie kunt spreken, is een andere vraag.”
2/ Hoge kosten
Beleggen in fondsen die hoge beheerkosten aanrekenen, kan een groot deel van het rendement wegnemen. Belgische beleggers zouden meer kunnen profiteren van passief beheerde indexfondsen of ETF’s, die doorgaans lagere kosten hebben dan actief beheerde fondsen.
“We zagen al – niet alleen bij ons – een stille verschuiving van niet-beursgenoteerde beleggingsfondsen, met hogere managementfees, richting beursgenoteerde fondsen, trackers of ETF’s, met lagere fees. Op dat gebied zie ik meer bewustzijn bij beleggers. Ze zoeken meer alternatieven op en gaan vanuit die optiek richting meer diversificatie.”
“Ook onze tariefverlaging moet beleggers een duwtje in de rug geven om op een veel goedkopere manier aan diversificatie te doen” , stelt Van Geyte. “Niet alleen geografisch, of in verschillende activaklassen en sectoren, maar ook in de tijd. Vroeger was het moeilijker om op een efficiënte manier aan spreiding te kunnen doen. En ik hoop dat Saxo daar met zijn tariefverlaging een steentje aan kan bijdragen.”
3/ Belastingefficiëntie niet optimaliseren
België heeft een complex belastingstelsel, en niet optimaal gebruikmaken van fiscaal voordelige beleggingsinstrumenten kan leiden tot onnodig hoge belastingen. Zo kunnen de beurstaks (TOB) en de roerende voorheffing op dividenden de nettorendementen drukken.
Lees ook:
4/ Emotioneel beleggen
Het nemen van beleggingsbeslissingen ingegeven door emoties, zoals angst tijdens een marktcrisis, kan leiden tot het kopen tegen een hoge koers of het verkopen tegen een lage koers, precies tegenovergesteld aan wat wordt aanbevolen. Het is belangrijk een langetermijnplan te hebben en zich daaraan te houden.
“We zullen nog meer onderzoek doen om de achterliggende motieven van mensen te achterhalen”, meldt Van Geyte. “Soms beleggen mensen in aandelen van de Magnificent Seven bijvoorbeeld, omdat ze daarover iets hebben opgevangen in de media.”
“Vaak zal ook peer pressure een rol spelen bij de keuze voor een aandeel: een vriend bijvoorbeeld die beweert veel rendement te hebben gehaald met een aandeel. Dan zullen klanten sneller geneigd zijn dat aandeel toe te voegen aan hun portefeuille.”
5/ Timen van de markt
Pogingen om de markt te timen, of het perfecte moment te voorspellen om te kopen of te verkopen, resulteren vaak in gemiste kansen. Vele studies tonen aan dat een buy-and-holdstrategie met een blik op de lange termijn vaak leidt tot betere rendementen dan frequent handelen gebaseerd op marktvoorspellingen. “Mits een goed gespreide portefeuille alsook gespreid instappen doorheen de tijd, is een langetermijnstrategie over het algemeen succesvoller”, voegt Van Geyte toe.
6/ Niet herbeleggen van dividenden
Dividenden herbeleggen is een krachtige manier om vermogen op te bouwen en te profiteren van het effect van de samengestelde rente. Door dividenden niet te herbeleggen missen beleggers een stuk van dat rente-op-rente-effect.
Maar “de grootste rendementen laten de meeste van onze klanten nog altijd liggen door niet gediversifieerd te zijn”, beklemtoont Van Geyte. “En door te denken dat stock picking (waarbij individuele beleggers of financiële analisten specifieke aandelen selecteren die zij verwachten beter te zullen presteren dan andere aandelen of de markt als geheel, nvdr) de beste beleggingsstrategie is.”
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier