Zesde recordjaar op rij voor ASML

© REUTERS

ASML doet het voor het zesde jaar op rij uitstekend. De productietechnologie op basis van extreem ultraviolet licht belooft nog meer groei.

De Nederlandse marktleider in productieapparatuur voor de halfgeleidersector realiseerde vorig jaar een omzet van 6,79 miljard euro, 8 procent meer dan een jaar eerder. Ook de nettowinst kwam met 1,47 miljard euro 6 procent hoger uit. Het afgelopen jaar 2016 was dan ook het zesde opeenvolgende recordjaar. De cijfers van het vierde kwartaal lagen zowel in omzet als in winst boven de verwachtingen.

De EUV-productietechnologie op basis van extreem ultraviolet licht is cruciaal voor de toekomstige groei van ASML, dat in 1995 van Philips werd afgesplitst. Bestaande productietechnologieën bereiken hun limieten om halfgeleiders voor computers, smartphones, tablets en autonome auto’s nog kleiner, nauwkeuriger en performanter te maken. Die technologische grens was voorspelbaar. Daarom werd al rond de eeuwwisseling begonnen met de ontwikkeling van EUV. De ontwikkeling en de verbetering van de technologie heeft bijna twee decennia in beslag genomen en vele miljarden aan investeringen in onderzoek gekost. Die werden niet alleen door ASML gedragen, ook belangrijke klanten als Intel droegen hun steentje bij.

EUV is nu stilaan productierijp. Grote klanten willen eind 2018 of begin 2019 starten met massaproductie op basis van EUV. In het huidige productietempo zit ongeveer anderhalf jaar tussen de bestelling en de levering. ASML kreeg in het vierde kwartaal orders ter waarde van 1,6 miljard euro. Daarbij zaten ook bestellingen voor 6 EUV-machines die iets meer dan 100 miljoen euro per stuk kosten. De totale waarde van het orderboek bedroeg eind vorig jaar 3,96 miljard euro waarvan 18 EUV-machines. ASML kan twaalf machines per jaar bouwen en zit daarmee volgeboekt voor dit jaar en een deel van volgend jaar. Het is de bedoeling het productietempo op te drijven naar 24 machines volgend jaar en 40 in 2019.

ASML kocht vorig jaar het Taiwanese Hermes Microvision voor 2,75 miljard euro. Hermes is gespecialiseerd in geavanceerde meetinstrumenten om het EUV-productieproces performanter te doen verlopen. ASML zal dit voorjaar een belang van 25 procent nemen in zijn lenzenleverancier Carl Zeiss SMT. De levering van lenzen is op dit moment nog een flessenhals bij de productie van EUV-machines. De participatie zal ASML 1,75 miljard euro kosten.

De omzetprognose voor het lopende kwartaal lag met 1,8 miljard euro iets boven de verwachtingen. ASML mikt tegen 2020 op een omzet van 11 miljard euro. Voorheen was dat nog 10 miljard euro. Topman Peter Wennink maakt zich sterk dat tegen dan een winstcijfer van 9 euro per aandeel mogelijk moet zijn. ASML verhoogde het dividend van 1,05 naar 1,2 euro per aandeel. In 2016 werd voor 446 miljoen euro aan dividenden uitgekeerd. De inkoop van eigen aandelen werd halfweg vorig jaar stil gelegd in aanloop naar de overname van Hermes Microvision. Het is de bedoeling de aandeleninkoop te hernemen, maar er staat nog geen concrete timing vast. ASML had eind vorig jaar 4,06 miljard euro in kas.


Conclusie

De commerciële doorbraak van EUV is een feit en daar wordt ASML op de beurs voor beloond. Het aandeel oogt erg duur, maar dat is bij bedrijven met zulke groei altijd het geval. Op basis van de verwachte winst van 2020 oogt die waardering al aantrekkelijker. We menen dat op korte termijn het goede nieuws al in de koers zit en raden daarom aan een gunstiger instapmoment af te wachten.


Advies: houden

Risico: laag

Rating: 2A

Munt: euro

Markt: Euronext Amsterdam

Beurskapitalisatie: 50,1 miljard

K/w 2016: 33

Verwachte k/w 2017: 28

Koersverschil 12 maanden: + 38%

Koersverschil sinds jaarbegin: + 6,5%

Dividendrendement: 1,1 %

Partner Content