Yamana Gold moet vertrouwen herstellen

Yamana Gold © reuters

De markt smaakt de verkoop van het kroonjuweel Chapada niet. Maar met de opbrengst kan Yamana de schulden reduceren en investeren in nieuwe projecten.

Yamana Gold is een middelgrote Canadese goudproducent. De groep beschikt over vijf operationele mijnen in Canada, Chili, Argentinië en Brazilië. De mijnen produceerden in 2018 samen iets meer dan 1 miljoen troy ounce goudequivalent (goud en zilver gecombineerd).

Yamana heeft moeilijke jaren achter de rug. Het ging te veel schulden aan op het moment dat de goudprijs daalde. De piek bij goud ligt al een hele tijd achter ons (2011) maar vooral na 2013 ging het bergaf. De resultaten vielen tegen en Yamana bleef achter met een hoge schuld die de groei van het bedrijf hypothekeerde. De beurskoers daalde van meer dan 20 dollar in 2012 naar minder dan 1,5 dollar begin 2016. De jongste drie jaar consolideert de goudprijs en kon Yamana wat terrein terugwinnen. Maar het gebrek aan vertrouwen in het management en de hoge schulden bleven een molensteen rond de nek.

Eerder dit jaar besliste Yamana om de Chapada-koper- en goudmijn te verkopen aan Lundin Mining. Chapada ligt in Brazilië en produceerde vorig jaar bijna 60.000 ton koper en 120.000 troy ounce goud. Dit jaar zou de productie met ongeveer een zesde verminderen. Chapada moet worden gemoderniseerd, maar Yamana had daar onvoldoende financiële ruimte voor. Lunding Mining beschikt over diepere zakken. Yamana is met Chapada een groeipoot kwijt, maar we beschouwen de transactie als een win-winsituatie. Zonder investeringen kon de mijn toch niet optimaal worden benut.

Yamana ontvangt 800 miljoen dollar in cash. Daar komt 125 miljoen dollar bij gespreid over vijf jaar naargelang de evolutie van de goudprijs. Lundin betaalt nog 100 miljoen dollar extra wanneer het met de uitbreiding van start gaat. Er is in een net smelter return van 2 procent voorzien op de toekomstige productie van Suruca, het goudgedeelte van Chapada.

Yamana had na het eerste kwartaal 115 miljoen dollar in kas en een schuld van bijna 1,8 miljard dollar. De nettoschuld bedroeg 1,68 miljard dollar. Yamana zal een groot deel van de opbrengsten van de verkoop van Chapada aanwenden voor schuldverlichting. Het is de bedoeling de nettoschuld dit jaar te reduceren naar 1,5 keer de brutobedrijfswinst tegenover 2,5 keer eind vorig jaar. Dat zal de rentelast op jaarbasis met 35 miljoen dollar doen afnemen.

Het belang in Canadian Malartic, een joint venture met Agnico Eagle Mines, staat in voor bijna 35 procent van de groepsproductie. 2018 was voor een recordjaar met een productie van 349.000 troy ounce. Chili tekent voor 28 procent met El Penon en Minera Florida. In Argentinië werd vorig jaar de Cerro Moro-mijn opgestart die goud en zilver produceert (23%). In Brazilië houdt Yamana nog de Jacobina-mijn over. De capaciteit van de verwerkingsinstallatie zal worden verhoogd, waardoor de output er zal stijgen van 145.000 troy ounce vorig jaar naar 225.000 in 2022.

De vrije kasstroom bedroeg vorig jaar -91 miljoen dollar. Nu Cerro Moro operationeel is, zullen de kapitaaluitgaven verminderen. Het dividend wordt opgetrokken van 2 naar 4 dollarcent per aandeel. Yamana houdt ook een participatie van 20,5 procent aan in Leagold. Het Canadese bedrijf bezit vier mijnen in Brazilië die dit jaar samen tussen 380.000 en 420.000 troy ounce goud zullen produceren.


Conclusie

De markt smaakt de verkoop van het kroonjuweel Chapada niet. Maar met de opbrengst kan Yamana de schulden reduceren en investeren in nieuwe projecten. Yamana noteert tegen amper 0,5 keer de boekwaarde, wat illustreert dat de verwachtingen erg laag zijn. Met de mogelijke doorbraak van de goudprijs vinden we deze achterblijver een kanshebber.


Advies: koopwaardig

Risico: hoog

Rating: 1C

Koers: 2,2 dollar

Ticker: AUY US

Markt: New York Stock Exchange

ISIN-code: CA98462Y1007

Beurskapitalisatie: 2,1 miljard dollar

K/w 2018: –

Verwachte k/w 2019: 85

Koersverschil 12 maanden: -25%

Koersverschil sinds jaarbegin: -7%

Dividendrendement: 0,9%

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content