WPM blinkt niet uit in het derde kwartaal
Wheaton Precious Metals zag in het derde kwartaal zijn twee winstmakers achteruitgaan. Zowel de verkoopvolumes als de prijsevolutie van goud en zilver zaten tegen.
Wheaton Precious Metals (WPM) was in 2004 een van de eerste bedrijven die het streamingmodel omarmde: het investeert in de bouw of de uitbreiding van een mijn en krijgt nadien een deel van de opbrengst. Voor mijnbouwers is dat een vorm van alternatieve financiering in een sector waarin banken niet altijd staan te popelen om te investeren.
WPM focust op zilver en goud, dat meestal als bijproduct van basismetalen wordt geproduceerd. In theorie loopt WPM geen operationeel risico omdat het niet de eigenaar is van de mijnen waarvan het goud en zilver ontvangt. WPM haalt winst uit het verschil tussen de aankoopprijs van de edelmetalen, die het met een korting koopt, en de marktprijzen. De tegenpartijen moeten dan wel gedurende de looptijd van hun overeenkomst met WPM voldoende goud en/of zilver kunnen leveren. Operationele problemen kunnen indirect dus wel een impact hebben.
Behalve door de verkoopvolumes wordt de winst in de eerste plaats bepaald door de prijsevolutie van goud en zilver. Met beide parameters ging het in het derde kwartaal de verkeerde richting uit. De groepsomzet daalde met 12,9 procent naar 203 miljoen dollar. WPM verkocht 5,8 miljoen troy ounce zilver en 82.500 troy ounce goud, respectievelijk 6 en 3 procent minder dan een jaar eerder.
Tegelijk daalden ook de gemiddelde verkoopprijzen naar 16,87 dollar (-13,6%) voor zilver en 1283 dollar (-4%) voor goud. Na drie kwartalen in 2017 oogt de balans iets positiever. Het omzetverlies blijft beperkt tot 5,1 procent tot 600,7 miljoen dollar. Over die periode lagen de gemiddelde verkoopprijzen in lijn met die van een jaar eerder. De combinatie van lagere verkoopprijzen en volumes duwde ook de operationele kasstroom een vijfde lager, naar 129,1 miljoen dollar. Ook daar is de achteruitgang na drie kwartalen een stuk kleiner (-8,8% naar 373,7 miljoen dollar).
De aangeleverde hoeveelheid zilver ligt dit jaar flink lager door operationele problemen bij de San Dimas-mijn in Mexico. Bovendien kampt de uitbater, Primero Mining, met financiële problemen, waardoor hij de noodzakelijke investeringen in de mijn niet kan dragen. Dat beperkt de levensduur van San Dimas. De kans is reëel dat Primero de mijn moet verkopen. Het is nog onzeker wat dan de gevolgen zijn op de leveringsovereenkomst.
WPM keert als aandeelhoudersvergoeding 30 procent van de gemiddelde operationele kasstroom van de jongste vier kwartalen uit. Door de afname van de kasstroom daalt de uitkering van 10 naar 9 dollarcent per aandeel. WPM had na het derde kwartaal ongeveer 70 miljoen dollar in kas. Die liquiditeitspositie wordt aangevuld met een kredietlijn van 2 miljard dollar.
De nettoschuld nam in het derde kwartaal af naar 784 miljoen dollar. Over het geschil met de Canadese belastingautoriteiten over de inkomsten uit buitenlandse dochterondernemingen is geen nieuws. WPM stuurt in het dossier aan op een minnelijke schikking.
Conclusie
Ondanks de lagere omzet en kasstromen ligt het rendement van het aandeel WPM dit jaar een stuk hoger dan dat van goud en zilver. WPM behoudt ook de jaarprognoses, hoewel de operationele problemen nog niet achter de rug zijn. We beschouwen WPM in de eerste plaats als een langlopende optie op de goud- en zilverprijs. Gezien de vrij lage waardering (1,8 keer de boekwaarde) en het opwaartse prijspotentieel bij goud en zilver is WPM nog steeds koopwaardig.
Advies: koopwaardig
Risico: gemiddeld
Rating: 1B
Koers: 21,24 dollar
Ticker: WPM US
ISIN-code: CA8283361076
Markt: New York Stock Exchange
Beurskapitalisatie: 9,4 miljard dollar
K/w 2016: 34
Verwachte k/w 2017: 34,3
Koersverschil 12 maanden: +17,9%
Koersverschil sinds jaarbegin: +10,5%
Dividendrendement: 1,7%
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier