Winst D’Ieteren groeit dankzij Moleskine
D’Ieteren verwacht voor dit jaar 10 procent extra winst, maar die groei is volledig te danken aan de overname van Moleskine. Het aandeel is wel aantrekkelijk gewaardeerd.
De verwachting dat de winst dit jaar nog eens met 10 procent zou aandikken, na de stijging met 14 procent in 2016, kon het aandeel D’Ieteren geen nieuw elan geven. De nieuwe winststijging wordt immers geflatteerd door de nieuwe aanwinst Moleskine, die voor het eerst een volledig jaar zal bijdragen aan de winst. Zonder die extra bijdrage blijft de courante nettowinst (een begrip dat door D’Ieteren vanaf dit jaar wordt omgedoopt tot ‘aangepast resultaat’) nagenoeg onveranderd dit jaar, wat op weinig applaus kon rekenen van de beleggers. Maar die winst van Moleskine is er wel, en de winst per aandeel zal normaal met 10 procent per aandeel stijgen dankzij die overname waarop dezelfde beleggers zo lang gewacht hebben.
De resultaten over 2016 zijn intussen meer dan behoorlijk. Het aangepast resultaat steeg, zonder de bijdrage van Moleskine in het vierde kwartaal, met 12,1 procent, onder meer dankzij een sterke eindspurt in dat vierde kwartaal. Dat noodzaakte D’Ieteren in februari een positieve winstwaarschuwing uit te sturen. Vooral de dochteronderneming Belron presteerde sterk in het vierde kwartaal, waarbij de Europese markt voor de aangename verrassing zorgde. De vergelijkbare bedrijfswinst steeg op de Europese markt met meer dan 7 procent, terwijl die markt de voorbije jaren toch een van de moeilijkste was voor Belron. In de tweede helft van vorig jaar boekte Belron nog voor ruim 149 miljoen waardeverminderingen, hoofdzakelijk op de goodwill in Italië, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Door die boekhoudkundige afschrijvingen bleef de nettowinst in 2016 steken op 49,9 miljoen euro of 0,91 euro per aandeel. Als alles goed gaat en als er geen bijkomende waardeverminderingen nodig zijn, dan zou 2017 een aangepast resultaat van 4 euro per aandeel moeten baren.
Zonder de bijdrage van Moleskine zou het resultaat dit jaar stagneren omdat bij Belron een lichte daling van de winst wordt verwacht. Dat mag verbazen, gezien de sterke eindspurt van vorig jaar, maar D’Ieteren zal het management dit jaar hogere bonussen uitreiken voor de geleverde prestaties. De winststijging vloeit dus naar de managers, want de business zelf blijft op schema. Belron verwacht ook dit jaar een stijging van de lichte omzet dankzij een stijgend marktaandeel in een dalende markt. Om die structureel dalende tendens van de herstelling van voertuigbeglazing te counteren, breidt Belron zich uit naar extra aansluitende diensten, zoals het koetswerkherstel, en beheer van schadeclaims. De andere grote dochteronderneming, D’Ieteren Auto, houdt voor dit jaar rekening met een licht beter aangepast resultaat, wat lang niet slecht is gegeven de op stapel staande hervorming van de fiscaliteit rond de bedrijfswagen. D’Ieteren rekent echter op een groter marktaandeel in een licht dalende markt. Het bedrijf kan op die manier de stevige stijging van de winst in 2016 vast houden.
Moleskine is dus de derde cilinder geworden die de resultaten moet aanvuren, maar overtuigen kan de nieuwe aanwinst nog niet. In 2016 steeg de omzet met 13 procent, maar daalde het bedrijfsresultaat lichtjes omdat de marges onder druk staan. Moleskine investeert in een eigen winkelnetwerk en in e-commerce om de verkoop aan te zwengelen, maar die investeringen wegen op de rendabiliteit. Voor dit jaar verwacht Moleskine een winststijging met meer dan 10 procent.
Door de overname van Moleskine is de nettoschuld van D’Ieteren opgelopen tot 2,4 keer de bedrijfscashflow. Dat is meer dan verwacht, maar door de sterke generatie van cashflow kan die schuld vrij snel afgebouwd worden, tenzij D’Ieteren nog grotere overnames doet, wat zeker niet uit te sluiten valt. Het bedrijf zou dan evolueren richting een groep van merken.
Conclusie
Het aandeel moet de sterke remonte van begin 2016 nog verteren, maar intussen is de waardering aantrekkelijk te noemen. Een koers-winstverhouding van iets meer dan 10 en een ondernemingswaarde die 7 keer de bedrijfscashflow is zeldzaam geworden voor bedrijven die een stijging van de winst kunnen voorleggen. Koopwaardig.
Advies: koopwaardig
Risico: gemiddeld
Rating: 1B
Munt: euro
Markt: Euronext Brussel
Beurskapitalisatie: 2,4 miljard euro
K/w 2016: 11
Verwachte k/w 2017: 10
Koersverschil 12 maanden: +17%
Koersverschil sinds jaarbegin: +2%
Dividendrendement: 2,3%
Aandelen België
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier