Wilmar International

De Aziatische tijger uit Singapore is een gigant, met eind vorig jaar 90.000 mensen in dienst in vijftig landen, een jaaromzet van 44,1 miljard USD en een beurskapitalisatie van 16 miljard USD.

Wilmar International, een speler uit de agribusiness, stelden we u begin september al een keer voor. De Aziatische tijger uit Singapore is echt wel een gigant, met eind vorig jaar 90.000 mensen in dienst in vijftig landen, een jaaromzet van 44,1 miljard USD en een beurskapitalisatie van 16 miljard USD.

We kunnen de Aziatische groep het beste vergelijken met Archer Daniels Midland (ADM), dat met 16,4% overigens ook de grootste aandeelhouder is, met zelfs een grotere participatie dan CEO Kuok Khoon Hong (12%). Toch zijn er twee essentiële verschillen. Vooreerst geografisch: bij Wilmar ligt de klemtoon, logisch, op Azië, maar ook op Afrika, terwijl bij ADM Noord- en Zuid-Amerika en Europa de basis voor de activiteiten uitmaken. Daarnaast is er de basis voor de verwerking. Bij ADM zijn dat granen, op de eerste plaats maïs en soja; bij Wilmar ligt de klemtoon op palmolie. Van de jaaromzet van 2013 kan 44% gelinkt worden aan palmolie, 28% aan granen en 8% aan suiker. Ongeveer 15% zijn consumentenproducten op basis van verschillende landbouwgrondstoffen.

ADM en Wilmar zouden perfect matchen. In een aantal aspecten is Wilmar zelfs nog meer geïntegreerd dan bijvoorbeeld ADM. Zo is Wilmar een van de grootste eigenaars van palmolieplantages ter wereld, met eind vorig jaar een totaal beplante oppervlakte van 241.000 hectare (ha), waarvan 71% in Indonesië, 24% in Maleisië en 5% in Afrika. Een ander opvallend aspect aan Wilmar is dat de groep over een eigen vloot aan schepen beschikt voor het vervoer van droge (negen schepen eind vorig jaar) en vloeibare (34 schepen) bulk. Die vloot staan in voor een deel van het transport. De rest wordt aangevuld met het charteren van schepen.

Wilmar was tussen 2004 en 2010 een rijzende ster op de beurs van Singapore. De koers vertwintigvoudigde van 0,35 naar 7 Singaporese dollar (SGD). Maar sinds 2010 is het veel minder en is de koers iets meer dan gehalveerd; hij kabbelt nu al een tweetal jaren rond hetzelfde niveau. De grafiek van Wilmar op die van de palmolieprijs leggen, geeft mooie gelijkenissen. De volumes stijgen nog stevig, maar door lagere prijzen voor landbouwproducten (op de eerste plaats palmolie) stagneert de omzet en daalt de winst. De groep diversifieert volop richting suiker en kocht ook 50% van de Australische topper in bakkerijproducten Goodman Fielder.

In het derde kwartaal kon Wilmar aangenaam verrassen. Want in tegenstelling tot de voorgaande trimesters was deze keer wel sprake van een stijging van de nettowinst, met 1,5%, tot 422,4 miljoen USD. Halen we er de eenmalige elementen uit, dan nam de nettowinst zelfs toe met 10%. Nu het aandeel zowat uit de (internationale) beleggersbelangstelling is verdwenen, is de waardering tegen 12 keer de verwachte winst 2015 en vooral 1 keer de boekwaarde weer erg redelijk geworden. We kiezen voor de notering op de Amerikaanse OTC (25 USD; ticker WLMIY; Isin-code US9714331074) omdat die beurs voor de Belgische particuliere belegger toegankelijker is. Het gaat om ADR-aandelen, waarbij elk deelbewijs slaat op 10 Singapore-aandelen.

Conclusie

Na de cijfers voor het derde kwartaal zijn we voldoende gerustgesteld en overtuigd om Wilmar International in de voorbeeldportefeuille op te nemen, als vervanger van Deere & Company in het thema landbouw.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Partner Content