Wat zijn cryptomunten?
Ze zijn ontstaan als een alternatief voor de gewone munten en briefjes en het klassieke geld op bankrekeningen. Het is ondermeer een vluchthaven voor mensen die vrezen dat het banksysteem zal instorten of dat klassiek geld zijn waarde zal verliezen door de politiek van de centrale banken en/of overheden. Maar digitale munten worden nog niet op veel plaatsen aanvaard als betaalmiddel. Het is ook moeilijk om prijzen uit te drukken in cryptomunten, omwille van de grote waardeschommelingen.
Verwacht nettorendement op vijf jaar
Van alles kwijt tot een vermenigvuldiging van de inleg. Cryptomunten zijn heel speculatieve beleggingen. We wagen ons niet aan prijsvoorspellingen
Karakteristieken
De oudste en de bekendste cryptomunt is de bitcoin, die in 2009 het levenslicht als een soort van alternatief, digitaal betaalmiddel. Alleen worden cryptomunten tot op vandaag nog steeds niet op veel plaatsen aanvaard als betaalmiddel. Het is ook moeilijk prijzen uit te drukken in cryptomunten, omwille van de gigantisch grote waardeschommelingen.
Bitcoin wordt door sommige beleggers vergeleken met goud, dat in een digitale in plaats van een fysieke kluis bewaard wordt. Beleggers grijpen er wel eens naar terug in tijden van onzekerheid. Dat is veel minder het geval voor andere cryptomunten. Er zit drie keer zoveel geld in bitcoin (845 miljard dollar) als in ether (282 miljard dollar), de tweede grootste cryptomunt. Andere cryptomunten zijn nog vele maatjes kleiner.
Nieuwe cryptomunten kunnen er komen via mining, waarbij telkens een block gemaakt wordt waarin verschillende transacties kunnen worden opgeslagen. Al die blocks komen in de blockchain terecht, een digitaal logboek.
Bitcoin is de minst interessante voor de komende decennia. De voornaamste reden is dat de bitcoinblockchain enorm energieverslindend is door de manier waarop transacties vastgelegd worden, het consensusmechanisme. Ether draait op de ethereumblockchain en is in 2022 overgeschakeld op een consensusmechanisme, dat 99 procent minder CO2 uitstoot dan de bitcoin. Ze is daarmee veel toekomstbestendiger.
2023
Sinds januari zijn cryptomunten weer uit het dal aan het kruipen. De voornaamste reden is de hoop dat de Amerikaanse toezichthouder binnenkort zal goedkeuren dat beursgenoteerde fondsen (ETF’s) in cryptomunten gaan beleggen. De bitcoin staat nu weer boven 40.000 dollar, op het niveau van april 2022. Op zijn piek was de digitale munt meer dan 64.000 dollar waard. In april 2024 wordt ook de volgende halfing voor de bitcoin verwacht. In de code van de bitcoin staat dat het aantal bitcoins per block ongeveer om de vier jaar halveert, waardoor het dus steeds moeilijker wordt om nieuwe bitcoins te vinden. De code legt het maximum op 21 miljoen bitcoins.
Bescherming
Cryptomunten worden het best offline of op een van het internet afgesloten netwerk bewaard, ook wel een wallet genoemd. Een verzekering tegen diefstal is geen overbodige luxe. Af en toe gaan er ook bitcoins verloren omdat de eigenaar zijn code of private key die toegang geeft tot de bitcoins, verliest.
Kosten
De handel in crypto verloopt via gespecialiseerde beurzen zoals Coinbase. Die platformen zijn buitenlands. Op cryptobeurzen gelden transactiekosten zoals op klassieke beurzen. Cryptomunten kunt u gratis bewaren op een account bij zo’n beurs of in een persoonlijke onlinewallet, een app. De veiligste bewaarplaats, een hardware wallet, een fysiek apparaat, kost algauw 100 tot 200 euro.
Fiscaliteit
Voor particulieren zijn de meerwaarden vrij van belasting, als ze onder het normale beheer van een goede huisvader vallen. Bij speculatie riskeren beleggers een belasting van 33 procent op de meerwaarde. Voor vennootschappen is de meerwaarde belastbaar als winst via de vennootschapsbelasting.
Duurzaam of niet?
Vanuit duurzaamheidsoogpunt is de bitcoin te vermijden. Niet alleen om zijn grotere CO2-voetafdruk, maar ook omdat er bijna geen toepassingen op de bitcoinblockchain worden gebouwd. Ether is op beide vlakken duurzamer. Naast bitcoin en ether zijn er honderden andere cryptomunten, waarvan het merendeel op energie-efficiënte blockchains draait.
Beleggen in 2024
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier