Wat is private equity?
![](https://img.static-rmg.be/a/view/q75/w962/h503/f50.00,50.00/7038581/private-equity-jpg.jpg)
![Ilse De Witte](https://img.static-rmg.be/a/view/q75/w100/h150/5117055/ilse-tr07-jpg.jpg)
Private equity is in private handen en er is minder informatie over deze beleggingen beschikbaar voor het grote publiek. Public equity is in publieke handen. Het grote publiek kan erin investeren, omdat het op de beurs noteert en alle koersgevoelige informatie moet met alle beleggers gedeeld worden.
Karakteristieken
Een bedrijf dat op de beurs noteert, moet regelmatig informatie publiek maken over zijn reilen en zeilen. Private bedrijven moeten weinig of geen informatie vrijgeven over hun business. Beleggers in beursgenoteerde aandelen kunnen op elk moment van de beursdag in of uit die aandelen stappen. Beleggers in private equity of niet-beursgenoteerde aandelen weten wel wanneer ze instappen, maar niet wanneer ze kunnen uitstappen.
Daarom werken beleggers vaak via grote, gespecialiseerde fondsen. In de eerste jaren vijf à zes jaar moeten beleggers geld naar het fonds overmaken. Daarmee koopt het fonds aandelen in private bedrijven. Na acht, negen of tien jaar komt er wat geld vrij uit dat fonds, wanneer het exits uit die bedrijven realiseert.
Naast private equity heeft ook private debt veel aan populariteit gewonnen. Daarbij geven beleggers leningen aan private bedrijven, waarbij het geld op de vervaldag van de lening weer vrijkomt.
2024
In de jaren 1980 en 1990 kwamen gemiddeld meer dan 300 bedrijven per jaar naar de Amerikaanse beurzen. De jongste jaren nog 127 per jaar. Er verdwijnen ook steeds meer bedrijven van de Amerikaanse beurzen door overnames, waardoor het aantal beursnoteringen gehalveerd is sinds de piek in 1996.
In Europa, en zeker in België, is de bloedarmoede nog veel erger. Sinds 2008 is het aantal noteringen op Euronext Brussel gezakt van 167 naar 122. Binnenkort wordt dat 121.
Begin december 2024 lanceerde grootaandeelhouder Nicolas Saverys een bod op de gastankerrederij Exmar. En dat terwijl we het afgelopen jaar geen nieuwkomers op de Brusselse beurs konden verwelkomen. Vandaar dat almaar meer grote beleggers hun toevlucht zoeken tot private equity.
Bescherming
Er is mogelijk een vals gevoel van bescherming bij niet-beursgenoteerde aandelen, omdat beleggers de koersen niet dagelijks zien schommelen zoals bij beursgenoteerde aandelen. Bij een faillissement staan de aandeelhouders achteraan in de rij van de schuldeisers. U riskeert dus uw volledige inleg te verliezen, als het bedrijf over de kop gaat. Beleggers worden wel tegen zichzelf en hun emoties beschermd, in de zin dat ze niet in paniek kunnen uitstappen.
Kosten
De toegangsdrempel voor private equity ligt veel hoger dan voor de beurs. U moet toch snel 125.000 of 250.000 euro kunnen op tafel leggen. Er zijn ook partijen die private-equityfondsen aanbieden met lagere instapdrempels en meer kansen om in en uit te stappen. De kosten liggen een pak hoger dan voor uw beleggingen via de beurs.
Fiscaliteit
Op deze beleggingen is de beurstaks niet van toepassing. Wanneer deze beleggingen niet op een effectenrekening staan, kan er ook geen taks op effectenrekeningen (0,15%) van toepassing zijn. Die belasting geldt alleen wanneer er voor meer dan 1 miljoen euro effecten op die rekening staat. De meerwaarde bij de verkoop van aandelen is nog altijd vrijgesteld van belastingen. Dividenden van private bedrijven zijn net zo goed als die van publieke bedrijven onderworpen aan 30 procent roerende voorheffing.
Duurzaam of niet?
Alle bedrijven in Europa moeten op termijn rapporteren over hun beleid voor milieubescherming, mensenrechten en diversiteit op de werkvloer. Voor beursgenoteerde bedrijven en financiële instellingen met meer dan 500 werknemers start de rapporteringsverplichting vanaf 2025 (over het boekjaar 2024). Voor andere grote bedrijven geldt de plicht vanaf 2026 en voor kleine beursgenoteerde bedrijven vanaf 2027.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier