Vodafone

Einde van het verstandshuwelijk

2,10 GBp – 2C

De grootste mobiele operator van Europa wil al geruime tijd af van de talrijke minderheidsparticipaties waarbij het geen zeggenschap heeft over het beleid en de dividenduitkering. De voorbije jaren werden al verschillende belangen afgestoten. Het grootste minderheidsbelang bleef tot voor kort wel gehandhaafd. Het ging om de participatie van 45% in Verizon Wireless, de grootste mobiele operator van de Verenigde Staten, die ruim 100 miljoen klanten telt. Vorig boekjaar stond Verizon Wireless in voor meer dan de helft van de operationele winst bij Vodafone. Moederbedrijf Verizon Communications, die 55% in de mobiele joint venture aanhoudt, maakt Vodafone al langer het hof. Begin deze maand besliste Verizon dan toch om 130 miljard USD of 98,5 miljard EUR op tafel te leggen voor het belang van Vodafone in de joint venture. De Britten doen daarmee zonder enige twijfel een goede zaak, want de groep betaalde in 1999 amper 20 miljard USD voor de participatie en ontving tijdens de looptijd 15 miljard USD aan dividenden.

De relatie tussen Verizon en Vodafone had altijd meer weg van een verstandshuwelijk. Beide partijen moesten met elkaar rekening houden, wat regelmatig wrijvingen veroorzaakte. Vodafone zag geen brood meer in de Amerikaanse markt vanwege de hoge mobiele penetratie en de sterke concurrentie. De koopprijs komt overeen met 7,9 keer de ebitda of bedrijfskasstroom, wat gezien de sectorwaarderingen aan de gulle kant is. Verizon betaalt 58,9 miljard USD in liquiditeiten en 60,2 miljard USD in aandelen van Verizon. De resterende 10 miljard USD wordt vereffend via andere activa. Onder meer het minderheidsbelang (23%) van Verizon in Vodafone Omnitel (Italië) wordt weer overgedragen.

De voornaamste vraag die zich bij investeerders opwerpt, is hoe Vodafone dat geld zal gebruiken. Een deel (71%) zal worden uitgekeerd aan de aandeelhouders in de vorm van een superdividend. Er schuilt echter een addertje onder het gras, want het zal slechts gedeeltelijk om een cashdividend gaan. Vodafone zal ook de ontvangen aandelen als pasmunt gebruiken. Daardoor komt het risico op een koersdaling van Verizon in hoofdzaak bij de aandeelhouders te liggen. De komende 3 jaar zal bijna 10 miljard USD worden geïnvesteerd in mobiele en breedbandnetwerken. De helft van dat bedrag moet dienen om de snelle 4G-netwerken te verbeteren en uit te breiden. Daarnaast moet ook 5 miljard USD belasting worden betaald in de VS en wordt de schuld met 20 miljard USD afgebouwd. Het resterende deel verdwijnt in de oorlogskas om toekomstige overnames te financieren.

Vodafone was tot voor kort een zuiver mobiele speler. Door de lagere inkomsten uit mobiele telefonie en aanhoudende prijsdruk wil Vodafone nu ook internet en digitale televisie aanbieden. De aankoop in juni van Kabel Deutschland past in die strategie. We mogen aannemen dat de toekomstige overnames eerder in het segment van internet en televisie zullen liggen. De Wall Street Journal en enkele analisten menen te weten dat Vodafone haar zinnen heeft gezet op Liberty Global, de Amerikaanse moederholding van onder andere Telenet. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Sinds de overnamespeculatie dit voorjaar weer de kop opstak, werd Vodafone een kwart duurder. Niemand twijfelt eraan dat de Britten een goede prijs hebben gekregen voor hun Amerikaanse participatie, maar nu is de vraag wat ze met dit geld zullen aanvangen. Te dure overnames zijn natuurlijk de vrees van de markt. Groei in de opkomende markten en een verdere diversificatie vormen de voornaamste uitdagingen voor de groep. Vodafone noteert tegen 11 keer de verwachte winst van het volgende boekjaar en 1,4 keer de boekwaarde. Vodafone doet voorlopig niet mee aan de trend binnen de sector om de uitkering aan aandeelhouders te verlagen. Het dividendrendement bedraagt 5,3% bruto. Beleggers wachten na de recente euforische koersreactie best op een terugval alvorens te kopen (rating 2C).

Kopen op correctie

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content