Vivendi: het laatste hoogstandje van Vincent Bolloré
In het eerste half jaar steeg de omzet van Bolloré met 42,5 procent. Bijna 2 miljard kwam de volledige consolidatie van Vivendi.
Vincent Bolloré heeft laten weten wanneer hij met pensioen gaat. Hij neemt afscheid als topman van Bolloré Group op 17 februari 2022. Dan geeft hij de fakkel door aan zijn zoon Yannick (37). Op die dag viert Bolloré Group haar 200ste verjaardag. Maar vooraleer het zover is, wil de 65-jarige Franse zakenman nog één hoogstandje uithalen: een mediagigant dicht bij huis creëren. Dat is Vivendi,de zwaarst wegende participatie in Bolloré.
Maar Vincent Bolloré ondervindt weerstand voor de realisatie van zijn laatste professionele droom. Politici, regelgevers, managers, minderheidsaandeelhouders,… hebben het niet begrepen op de uitbouw van een toonaangevende speler in tv, communicatie, muziek en videogames in Frankrijk en Italië. Sinds hij een belang in Vivendi (20,4%) is beginnen op te bouwen, spendeerde Bolloré al meer dan 42 miljard euro aan de aankoop van allerlei activa.
Heel wat van die aankopen vallen niet in goede aarde. Het belangrijkste verwijt aan het adres van een van Frankrijks succesvolste investeerders is dat zijn acties gericht zijn op familiaal gewin, ten koste van de andere aandeelhouders.
Men verwijst naar het wegsmelten van de riante kaspositie van 8 miljard euro naar 0,5 miljard euro, onder meer omdat het Vivendi de 60 procentparticipatie in Havas van Bolloré heeft overgekocht. Die deal is 2,32 miljard euro (inclusief dividenduitkering zelfs 2,36 miljard euro) waard. Een gevolg is ook dat Vivendi nu volledig door Bolloré wordt geconsolideerd in de boekhouding. Dat heeft een grote impact op de cijfers.
Bolloré ligt voor de verdere uitbouw van de mediagigant nog overhoop met onder meer de Italiaanse autoriteiten en oud-premier Silvio Berlusconi over de participaties die Vivendi in Telecom Italia (24%) en Mediaset(29%) heeft opgebouwd. Ook de avances van Vivendi tegenover de specialist in videospelletjes Ubisoft vielen bij de oorspronkelijke familiale aandeelhouders niet in goede aarde. Er is nog werk aan de winkel, maar hij heeft nog ruim vier jaar om de klus af te maken.
Over het rendement op hun Vivendi-aandelen sinds Bolloré aan boord kwam, mogen de aandeelhouders niet klagen. Het gemiddelde van 13 procent per jaar klopt de CAC40-index niet,maar wel alle andere grote Europese mediabedrijven.
De portefeuillemaatschappij geeft geen tradingupdate van het derde kwartaal. In de eerste zes maanden steeg de omzet met 42,5 procent (van 4,95 naar 7,06 miljard euro). Liefst 1,91 miljard euro extra omzet kwam van de volledige consolidatie van Vivendi. Als we kijken naar de organische ontwikkeling (zonder overnames of desinvesteringen en tegen constante wisselkoersen) dan zien we een stijging van 5 procent, wat een stuk beter is dan de evolutie in 2016.
De consolidatie van Vivendi in de Bolloré-boekhouding heeft tot gevolg dat de dominantie van de afdeling Transport & logistiek (Bolloré Logistics en vooral Bolloré Africa Logistics, het grootste logistieke netwerk van Afrika) grotendeels verdwijnt. De omzet klom met 2,9 procent (+3,8% organisch) tot 2,80 miljard euro (net geen 40% van de groepsomzet). De communicatiepoot is de grootste in omzettermen: 3,03 miljard euro of een stijging van 173 procent (+4,4% organische groei; 43 procent van de groepsomzet).
De bedrijfswinst (ebit) op groepsniveau maakte een sprong van 45 procent (van 305 naar 443 miljoen euro), waarbij de Vivendi-consolidatie voor 189 miljoen euro extra ebit zorgt. Dat betekent dat er organisch sprake is van een daling van de bedrijfswinst van 305 naar 254 miljoen euro.
Transport & logistiek zag de ebit teruglopen van 255 naar 246 miljoen euro (-3%), maar vooral was er een grote winstdaling (-62%) bij Bolloré Energie (tweede grootste distributeur van huishoudbrandstof in Frankrijk) van 25 naar 10 miljoen euro. Het interim-dividend bleef ongewijzigd op 2 eurocent per aandeel.
Conclusie
We denken dat we Bolloré dicht bij de bodemkoers hebben opgepikt en zijn ervan overtuigd dat de holding inspeelt op gunstige tendensen op lange termijn. Maar na de sterke koersprestatie dit jaar hebben we in het najaar al het advies verlaagd naar ‘houden/afwachten’ (rating 2B).
Advies: houden/afwachten
Risico: gemiddeld
Rating: 2B
Koers: 4,43 euro
Ticker: BOL FP
ISIN-code: FR0000039299
Markt: Euronext Parijs
Beurskapitalisatie: 12,94 miljard euro
K/w 2016: 31
Verwachte k/w 2017: 31
Koersverschil 12 maanden: +49%
Koersverschil sinds jaarbegin: +32%
Dividendrendement: 1,3%
Aandelen België
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier