Verwachtingen rond Fresenius blijven overeind

© AmazingDream (iStock)
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

In het tweede kwartaal heeft Fresenius SE & Co KGaA aan de marktverwachtingen voldaan.

De omzet bedroeg 8,4 miljard euro. Dat is weliswaar een daling met 2 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar, maar daar zit de sterke euro/zwakke dollar voor veel tussen. Fresenius haalt 42 procent van de groepsomzet uit Noord-Amerika. Zonder rekening te houden met wisselkoersschommelingen was er een toename van 5 procent. Dat was in lijn met de verwachtingen (8,41 miljard euro). De bedrijfswinst (ebit) lag met 1,145 miljard euro (-3% in absolute termen, +2% bij constante wisselkoersen) 1,8 procent boven de gemiddelde schatting van de analisten. De nettowinst maakte een sprong van 3 procent (zelfs 7% zonder wisselkoerseffecten) naar 472 miljoen euro of 0,85 euro per aandeel.

Het afgelopen jaar zat er wel een rimpeling op het water door de aankondiging van de overname van de Amerikaanse groep Akorn Inc, een producent en verkoper van OTC-producten (over the counter, voorschriftvrij). Het zou met een prijskaartje van 4,75 miljard dollar de duurste overname ooit zijn geweest voor Fresenius, maar eerder dit jaar werd de deal alsnog afgeblazen. De Amerikanen laten het er niet bij. Er loopt een gerechtelijke procedure. Fresenius lijkt een voorafgaandelijke deal genegen en wil de zaak tegen begin 2019 uitgeklaard hebben.

Fresenius is een specialist in medische producten en diensten. Het bestaat eigenlijk uit een ‘klavertje vier’. Vooreerst is er het eveneens beursgenoteerde Fresenius Medical Care (ticker FME), de wereldmarktleider in apparatuur en dialysecentra (3815 wereldwijd). Fresenius Medical Care stond in tweede kwartaal van 2018 voor 50 procent van de groepsomzet van Fresenius SE.

Een tweede dochter is Fresenius Kabi (19% van de groepsomzet). Ze is gespecialiseerd in de behandeling en de zorg van chronisch en ernstig zieke patiënten door het intraveneus toedienen van generische geneesmiddelen, bloedtransfusies, infusietherapie en aanverwante medisch materieel. Ook die activiteit kent een stevige groei door de vergrijzing van de (westerse) bevolking, het veelvuldig patentverval en het uitrollen van de productportfolio op de Aziatische groeimarkten.

Fresenius Helios(28% groepsomzet) is de grootste operator van privéziekenhuizen in Duitsland en Spanje. Helios Duitsland behandelt jaarlijks 5,2 miljoen patiënten en Helios Spanje (Quironsalud) zelfs 11,6 miljoen patiënten per jaar.

Tot slot is er Fresenius Vamed (3% groepsomzet), een (Oostenrijkse) dienstverlener voor de planning, de constructie en de uitbating van ziekenhuisfaciliteiten.

Op groepsniveau zakte de omzet in de eerste zes maanden met 2 procent tot 16,5 miljard euro (+6% bij constante wisselkoersen). De ebit staat halfweg het jaar 8 procent lager op 2,2 miljard euro (bij constante wisselkoersen -2%). Het recurrente (zonder eenmalige elementen) nettoresultaat nam in de eerste jaarhelft met 1 procent toe tot 922 miljoen euro (+7% bij constante wisselkoersen). De bedrijfstop handhaafde de jaarprognose van een toename van het nettoresultaat in de vork +6 tot +9 procent bij constante wisselkoersen en een verwachte omzetgroei van 5 tot 8 procent bij constante wisselkoersen. Onder meer omdat de outlook voor de ebit van dochter Fresenius Kabi werd opgetrokken van -6 procent naar -2 tot +1 procent.


Conclusie

Fresenius SE is een van de strafste groeiverhalen op de Duitse beurs van de voorbije decennia. We maakten gebruik van een zeldzame periode dat het aandeel achterbleef op de algemene beursevolutie door de vertwijfeling rond de zin en onzin van de Amerikaanse overname. De waardering blijft redelijk tegen 20 keer de verwachte winst 2018 en vooral een verhouding ev/ebitda van 9,5. Het aandeel blijft dan ook in de voorbeeldportefeuille.


Advies: koopwaardig

Risico: laag

Rating: 1A

Koers: 70,08 euro

Ticker: FRE GR

ISIN-code: DE0005785604

Markt: Frankfurt

Beurskapitalisatie: 38,9 miljard euro

K/w 2017: 20,5

Verwachte k/w 2018: 20

Koersverschil 12 maanden: +1%

Koersverschil sinds jaarbegin: +8%

Dividendrendement: 1,1%

Partner Content