Verrassend veel schuim voor AB InBev

Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Het management van AB InBev toverde een volwaardig alternatief voor de afgeblazen Aziatische beursgang uit zijn hoed. De tweedekwartaalcijfers bleken beter dan was ingeschat.

In de eerste weken van de zomer ging het maar over één ding bij AB InBev: de notering van een minderheidsbelang van de Aziatische activiteiten (Asia Pacific of APAC) op de beurs van Hongkong. Analisten verwezen naar de omvangrijke schuldenlast van AB InBev om de Aziatische IPO te rechtvaardigen. Op basis van de vooropgestelde prijsvork werden de Aziatische activiteiten tussen 54 en 64 miljard dollar waard geacht. Maar toen bleek dat de vooropgestelde bruto-opbrengst tussen 8,4 en 9,8 miljard dollar niet kon worden bereikt, werd de hele operatie afgevoerd.

De behoefte aan schuldafbouw en middelen om acquisities te doen, was natuurlijk niet verdwenen. Weinigen hadden er weet van dat CEO Carlos Brito een plan B achter de hand hield. Amper een week na het teleurstellende nieuws werd de verkoop van de Australische dochter aangekondigd. De verkoop van Carlton & United Breweries aan het Japanse Asahi Group Holdings bracht 11,3 miljard dollar op, of meer dan de voorziene opbrengst van de Aziatische IPO. Bovendien was de waardering tegen bijna 15 keer de bedrijfskasstroom (ebitda) bijzonder fraai.

Een tweede opsteker voor de aandeelhouders waren de resultaten van het tweede kwartaal. Die kwamen over de hele lijn boven de verwachtingen uit, zodat AB InBev nog een verlengstuk breidde aan het forse koersherstel door de Australische verkoop. De organische volumegroei van 2,1 procent in het tweede kwartaal (1,3% in het eerste kwartaal en 0,3% in het vierde kwartaal van 2018) lag niet alleen een stuk boven de verwachte 1 procent, het was ook de hoogste volumegroei van de voorbije vijf jaar. Dat vertaalde zich in een organische omzettoename van 6,2 procent tot 13,96 miljard dollar, boven de gemiddelde analistenverwachting van een stijging met 5,1 procent. Enkel Zuid-Amerika ontgoochelde (7,6% groei versus 9,0% verwacht), maar in alle andere regio’s werden de verwachtingen geklopt.

AB InBev blijft de groep van de uitzonderlijke winstmarges in zijn sector. De genormaliseerde ebitda (bedrijfskasstroom) klom met 9,4 procent tot 5,86 miljard dollar. Dat was alweer beter dan de analistenconsensus van een groei met 7,1 procent. De genormaliseerde ebitda-marge (bedrijfskasstroom tegenover de omzet) liet een toename met 123 basispunten (1,23%) zien ten opzichte van dezelfde drie maanden van 2018 tot 42 procent. In de periode oktober-december 2018 bedroeg de genormaliseerde ebitda-marge zelfs 43,3 procent, maar dat is steevast het meest winstgevende kwartaal. De biergigant zag de recurrente winst per aandeel (zonder eenmalige elementen) in het tweede kwartaal wel stijgen tot 1,25 dollar per aandeel (was 1,09 dollar). De onderliggende winst per aandeel bedroeg 1,16 dollar per aandeel (was 1,10 dollar).

Het indekkingsprogramma van AB InBev tegen koersschommelingen heeft vooral vorig jaar zwaar op de winst gewogen. De bedrijfsleiding blijft dus bij de ambitie om de ratio van de financiële schulden tegenover de rebitda tegen eind 2020 weer onder 4 te brengen. Eind 2018 bedroeg die ratio 4,61 keer de ebitda, tegenover 4,8 eind 2017. Eind juni 2019 zijn we maar een fractie lager op 4,58 keer ebitda. De jaarprognoses bleven ongewijzigd, ondanks de sterke eerste jaarhelft.


Conclusie

We waren de voorbije maanden te streng voor de grootste bierbrouwer ter wereld. Het management toverde een volwaardig alternatief voor de Aziatische beursgang uit zijn hoed. Bovendien bleken de tweedekwartaalcijfers beter dan was ingeschat. Tegen 21 keer de verwachte winst en ruim 13,5 keer de verhouding ondernemingswaarde (ev) tegenover de bedrijfskasstroom (ebitda) voor 2019 is het aandeel geen koopje meer. Het houdt nog altijd een waarderingspremie van ruim 20 procent in tegenover Heineken en Carlsberg. Vandaar het neutrale advies.

Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Koers: 90,97 euro

Ticker: ABI BB

ISIN-code: BE0974293251

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 183,7 miljard euro

K/w 2018: 27

Verwachte k/w 2019: 21

Koersverschil 12 maanden: +7%

Koersverschil sinds jaarbegin: +57%

Dividendrendement: 2,0%

Partner Content