Verkopen in mei is niet altijd een goed idee (en andere beursclichés)
Na de historisch slechte beursdagen vragen beleggers zich af of ze niet beter hun posities hadden verkocht in mei, zoals een oude beurswijsheid aanraadt. En wat te denken van de crash van de Japanse Nikkei met 12 procent op maandag, gevolgd door een herstel met 10 procent op dinsdag (waarmee drie kwart van het verlies weer is goedgemaakt).
“Het is een oud cliché, maar het fenomeen dat bekend staat als Turnaround Tuesday komt keer op keer terug”, zo begint de Britse historicus Adam Tooze zijn jongste nieuwsbrief. “Het slechte nieuws is dat zo’n herstel geen enkele garantie geeft dat de bodem werd bereikt.”
Wall Street-veteraan Brent Donnely van Spectra Markets omschrijft de psychologie van beleggers als volgt: de zenuwachtigheid begint typisch op een donderdag, op vrijdag beginnen beleggers zich in te dekken voor het slechtst denkbare scenario en op maandag verkopen ze alles. Op dinsdag is de markt dan zodanig diep gezakt dat beleggers weer klaar staan om aandelen op te vissen.
Voor deze week kende de Amerikaanse S&P500, volgens Bloomberg, sinds 1928 zo’n 582 keer een herstel op dinsdag, nadat er drie opeenvolgende handelssessies rood hadden gekleurd.
Een oude, Britse beurswijsheid luidt: Sell in May and go away, don’t come back before St. Legers Day. Het is niet duidelijk aan wie het gezegde moet toegeschreven worden, maar de overlevering zegt dat traders in de Londense City merkten dat de activiteit in de zomer zo goed als stilviel. St. Leger‘s Day verwijst naar de vierdaagse paardenraces in Doncaster, die steevast midden september plaatsvonden en een populair tijdverdrijf waren in financiële middens.
Minder rendement in de zomer, maar niet altijd
Beleggers zetten deze beurswijsheid het best niet zomaar om in de praktijk. Het klopt wel dat het rendement in de zomermaanden vaak lager ligt dan in de periode van september tot mei. De afgelopen twintig jaar haalden de wereldbeurzen gemiddeld 5,8 procent rendement van september tot mei en gemiddeld 1,1 procent in de periode van mei tot september.
Een jaar op de twee was er in de zomermaanden een negatief rendement. Maar in de crisisjaren 2020 en 2009 misliepen beleggers respectievelijk 23 en 19 procent rendement door in de zomer aan de kant te gaan staan. Wie helemaal niets deed, behaalde met een ETF op de MSCI World een gemiddeld jaarlijks rendement van om en bij 6 procent sinds 2004.
Bovendien kost kopen en verkopen ook rendement, want de financiële tussenpersonen rekenen bij elke aan- en verkooptransactie kosten aan en daar hielden we in onze snelle berekening nog geen rekening mee.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier