Vedanta Resources rondt fusie af
De fusie tussen Cairn India en Vedanta Limited die in 2015 is aangekondigd, wordt eind april afgerond. We verwachten geen kapitaalverhoging bij het moederbedrijf Vedanta Resources.
Vedanta Resources noteert sinds 2003 op de beurs van Londen. Na een decennium van sterke groei is het bedrijf opgeklommen tot het nummer zes onder de gediversifieerde grondstoffengroepen. Ze wordt gecontroleerd door de Indiase miljardair Anil Agarwal (69,4%), die onlangs een opmerkelijk belang van 12 procent heeft genomen in Anglo American. Behalve op de thuismarkt India is Vedanta Resources actief in Liberia, Zambia, Namibië en Zuid-Afrika. De activiteiten in India worden aangestuurd via drie dochtervennootschappen: HZL (de op één na grootste zinkproducent ter wereld, belang van 64,9%), Vedanta Limited (actief in koper, ijzererts, aluminium en elektriciteitsproductie, 62,9%) en Cairn India (de grootste private Indiaanse olie- en gasproducent, 60%).
De fusie tussen Cairn India en Vedanta Limited die in 2015 is aangekondigd, wordt eind april afgerond, nadat de aandeelhouders van Cairn in september 2016 een verbeterde aandelenruil goedkeurden: boven op een gewoon aandeel van Vedanta Limited ontvangen ze vier preferente aandelen. Door de aandelenfusie verwatert het belang in Vedanta Limited tot 50,1 procent, maar verbetert het schuldenprofiel van die dochter aanzienlijk door de stevige nettokaspositie van Cairn. De fusie speelt zich dus af op dochterniveau, en we verwachten geen kapitaalverhoging bij Vedanta Resources.
Zink blijft veruit de belangrijkste inkomstenbron, met na negen maanden (van april tot december) 46,4 procent van de groepsbedrijfskasstroom (ebitda). Vedanta bouwt het Gamsberg-project in Namibië, het grootste nieuwe zinkproject, waarvan de opstart is gepland in 2018. Olie en gas leverde 20,4 procent van de ebitda, terwijl koper (10%), aluminium (9%), elektriciteit (8%) en ijzererts (6,4%) minder wegen. Op groepsniveau stijgt de ebitda tegenover het boekjaar 2015-2016 met 19 procent tot 2,12 miljard dollar door het herstel van de zinkprijzen. Dat is geen overbodige luxe, want in 2016 werd het dividend verlaagd van 64 naar 30 dollarcent per aandeel door de hoge schuldpositie (netto financiële schuld van 7,33 miljard dollar, of 3,1 keer de ebitda in het boekjaar 2015-2016). De verbeterende resultaten laten dit jaar een verhoging toe tot 50 dollarcent per aandeel.
Het volatiele aandeel vervijfvoudigde in 2016 door het herstel van de grondstoffenmarkt, maar viel onlangs met ruim 30 procent terug. Het aandeel noteert goedkoop, tegen 5,7 keer de verwachte ondernemingswaarde (ev) tegenover de ebitda, en het blijft een aantrekkelijke manier om voor de lange termijn in te spelen op het groeipotentieel van India (koopwaardig, rating 1C).
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier