Vasco Data is nu OneSpan

Giovanni Verhaeghe, vice-president corporate development van Vasco © .
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Het management moet nu bewijzen dat de rebrandingoperatie meer is dan een optische make-over.

De opmerkelijke koersevolutie bij Vasco Data Security van de voorbije weken verraadde dat er iets op til was bij de onlinebeveiligingsgroep. De kwartaalcijfers waren niet slecht, maar ook niet van die aard om een koersstijging met 40 procent te verantwoorden. Ondanks de goede start van 2018 werden de jaarprognoses niet verhoogd, dus objectief gezien was er geen reden tot euforie. Vasco voert een vernieuwingsoperatie door. Het bedrijf wordt herdoopt tot OneSpan. Beleggers hoeven dus niet te panieken wanneer ze het vertrouwde tickersymbool VDSI niet meer terugvinden op de koerstabellen. Het oude Vasco noteert sinds 4 juni op Nasdaq onder de nieuwe tickercode OSPN.

De vernieuwing houdt onder meer in dat het bedrijf vanaf dit jaar volop zal inzetten op diensten waarmee het zich op nieuwe afzetmarkten wil richten. Daarvoor werd een nieuw platform ontwikkeld, Trusted Identity of TID. OneSpan zal op dat platform alle producten en diensten van het bedrijf aanbieden: beveiliging van onlinebetalingen en mobiele applicaties, authenticatie, detectie van fraude en digitale handtekeningen (eSignLive). OneSpan heeft de voorbije jaren een evolutie van hardware naar software en diensten achter de rug. Het aandeel van hardware (voornamelijk de klassieke beveiligingskastjes als de Digipass) in de groepsomzet bedroeg vorig jaar 55 procent en zal dit jaar dicht bij 50 procent uitkomen. In 2015 was dat nog 78 procent.

OneSpan kondigde ook de overname van de Britse sectorgenoot Dealflo aan, actief in identiteitsverificatie en automatiseringsoplossingen. De overname was geen verrassing, want eerder dit jaar bracht het management externe groei als een van de prioriteiten voor 2018 naar voren. OneSpan kampt op de erg gefragmenteerde markt van onlinebeveiliging met een gebrek aan schaalgrootte. Het klantenbestand van meer dan 2000 instellingen in de financiële industrie, waarvan meer dan de helft van de grootste 100 banken, oogt dan wel indrukwekkend, een jaaromzet van 193 miljoen dollar (2017) is dat allesbehalve. OneSpan betaalt 41 miljoen Britse pond voor Dealflo (55 miljoen dollar) dat vorig jaar een omzet van 5,1 miljoen pond of 7 miljoen dollar realiseerde.

De omzetprognose voor 2018 werd licht opgetrokken van 197 tot 207 naar 201 tot 211 miljoen dollar. De bedrijfswinst en dus ook de marges zullen dit jaar nog niet toenemen, integendeel. Door kosten verbonden aan de operatie werd de prognose voor de bedrijfswinst verlaagd van 21 tot 25 naar 15 tot 19 miljoen dollar. OneSpan belooft vanaf volgend jaar een dubbelcijferige omzetgroei voor software en diensten. De groepsomzet klom in het eerste kwartaal met 8,2 procent op jaarbasis naar 45,4 miljoen dollar. Dat cijfer lag 2 miljoen dollar boven de consensusprognose. De aangepaste bedrijfswinst groeide met 44 procent naar 6,1 miljoen dollar. Door een kleiner aandeel van hardware in de omzet klom de brutomarge naar 76 procent tegenover 71 procent vorig jaar. OneSpan stelt voor het volledige boekjaar 2018 een marge van 70 procent voorop. OneSpan is schuldenvrij en had op het einde van het eerste kwartaal (dus voor de overname van Dealflo) nog 166,4 miljoen dollar aan liquiditeiten in kas (4,17 dollar per aandeel).

Conclusie

Het is aan het management om te bewijzen dat de rebrandingoperatie meer is dan alleen maar een optische make-over. Het is niet voor het eerst in de geschiedenis van het bedrijf dat hoge groeicijfers werden vooropgesteld die niet werden waargemaakt. Het aandeel is in een recordtempo geëvolueerd van een achterblijver naar een voorloper op de markt.


Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Koers: 23,15 dollar

Ticker: OSPN US

ISIN-code: US92230Y1047

Markt: Nasdaq

Beurskapitalisatie: 933,2 miljoen dollar

K/w 2017:

Verwachte k/w 2018: 52,5

Koersverschil 12 maanden: +61%

Koersverschil sinds jaarbegin: +66%

Dividendrendement:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content