Vale doet het operationeel lang niet slecht. De kosten dalen en de schulden worden afgebouwd.

Het Braziliaanse Vale controleert, samen Rio Tinto en BHP Billiton, de mondiale ijzerertsmarkt. Daarnaast is de groep actief in nikkel, koper, meststoffen en steenkool. De prijs van een ton ijzererts is dit jaar gedaald naar amper 50 USD, tegenover nog 100 USD begin vorig jaar en zelfs 200 USD in 2011. De ijzerertsindustrie zit in een diepe crisis door de lagere vraag uit China voor de productie van staal, gekoppeld aan overcapaciteit. De situatie bij ijzererts is grotendeels gelijk aan die bij de meeste basismetalen. Alleen zien we bij ijzererts dat, zolang de productie nog winstgevend is, hoe klein de marges ook zijn, geen enkele grote aanbieder minder produceert en enkel de investeringen terugschroeft.

Zolang er geen fundamenteel beterschap komt, zit er niets anders op dan de kosten zo veel mogelijk onder controle te houden. In het derde kwartaal daalden de cashkosten per ton geproduceerd ijzererts nog naar 12,7 USD, tegenover 15,8 USD in het tweede kwartaal en 22,5 USD een jaar eerder. Dat cijfer is het laagste van alle concurrenten. De transportkosten naar China (16,4 USD per ton) bleven stabiel tegenover het tweede kwartaal, maar ligt wel een kwart lager dan een jaar geleden. Vale wil in 2016 opnieuw onderhandelen met de rederijen om lagere tarieven te verkrijgen. Gezien de lagere brandstofprijs en de overcapaciteit van de schepen, moet dat mogelijk zijn.

Vale investeert 17 miljard USD in het zogenaamde S11D-project in het noorden van Brazilië. Dat is de uitbreiding van een bestaand project (Carajas) dat de output met 90 miljoen ton op jaarbasis doet toenemen. Tegelijk wordt de productie bij een aantal activa met een hogere kostprijs stopgezet, waardoor de gemiddelde productiekosten op groepsniveau nog verder dalen, richting 10 USD. S11D is voor ongeveer drie kwart afgerond, zodat de investeringen en dus ook de kapitaalbehoefte de komende jaren zal dalen.

De output van ijzererts bereikte in het derde kwartaal een nieuw recordniveau van 88,2 miljoen ton (+2,9% op jaarbasis). Vale ontving bijna 46,5 USD per ton verkocht ijzererts. Een jaar eerder was dit nog 68 USD. Vale verkocht ook 72.000 ton nikkel (+1,7% op jaarbasis) en 94.000 ton koper (-3,1%). Op groepsniveau bedroeg de aangepaste bedrijfskasstroom of ebitda 1,88 miljard USD, 38% minder dan een jaar eerder. Vale moest een nettoverlies van 2,12 miljard USD opbiechten. Dat was in hoofdzaak toe te schrijven aan de Braziliaanse real (BRL), die in het derde kwartaal opnieuw 28% goedkoper werd tegenover de dollar (USD).

De BRL noteert tegenover de Amerikaanse munt op het laagste niveau sinds 2002. Dat is een tweesnijdend zwaard: enerzijds is dat gunstig aan de kostenzijde, maar in het geval van Vale is 95% van de schuld in USD uitgedrukt. Vale heeft de nettoschuldpositie in het derde kwartaal met 2,3 miljard USD afgebouwd, waardoor ze nog 24,2 miljard USD bedraagt. Dat komt overeen met 3,1 keer de ebitda.

Conclusie

Vale doet het operationeel lang niet slecht. De kosten dalen en de schulden worden afgebouwd. Bovendien zal die trend doorzetten. Vale noteert aan 0,5 keer de boekwaarde en dat is historisch spotgoedkoop. Beleggers die wachten op een herstel van de metalenprijzen zullen een groot deel van de koersrally missen.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content