Trackers op hernieuwbare energie

© REUTERS
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Door de Europese PRIIP-regeling zijn verschillende sectorspecifieke Amerikaanse trackers in alternatieve energie (onder meer zon en wind) niet langer te koop voor particuliere beleggers.

Er is wel een alternatief: enkele Europese trackers die het mogelijk maken de prestatie van een brede sectorindex te schaduwen.


Lyxor New Energy ETF (NRJ FP)

Deze tracker wordt uitgegeven door het Franse Lyxor ETF en noteert op Euronext Parijs met als tickersymbool NRJ. De jaarlijkse beheersvergoeding bedraagt 0,6 procent. Als onderliggende waarde van NRJ koos de uitgever voor de World Alternative Energy Index van Société Générale, het moederbedrijf van Lyxor. De index is samengesteld uit twintig bedrijven. De Verenigde Staten kregen het hoogste gewicht toebedeeld. NRJ heeft 64,5 miljoen euro activa onder beheer.

NextEra Energy is een Amerikaanse energiegroep die elektriciteit opwekt op basis van wind- en zonne-energie, maar ook via fossiele brandstoffen als aardgas. NextEra baat via een dochterbedrijf ook een aantal nucleaire centrales uit. De Deense windturbineproducent Vestas is een klassieke naam in de sector terwijl het Franse Schneider Electric zich eveneens als groene speler in de energiesector profileert. Samsung SDI produceert batterijen voor de opslag van energie. Het halfgeleiderbedrijf ST Microelectronics ten slotte is ook bezig met hoogtechnologische toepassingen in de niche van hernieuwbare energie.


iShares Global Clean Energy ETF (IQQH GR)

Deze tracker van uitgever BlackRock noteert op de Duitse Xetra-index met tickersymbool IQQH en hanteert een jaarlijkse beheersvergoeding van 0,65 procent. De onderliggende index is de S&P Global Clean Energy Index. IQQH heeft 91,6 miljoen euro activa onder beheer en is daarmee een maatje groter dan NRJ. Ook de verhandelde volumes liggen hoger.

Het Oostenrijkse Verbund AG is de grootste individuele participatie in de index. Het bedrijf is gespecialiseerd in het opwekken van elektriciteit via waterkrachtcentrales en warmtepompen. Meridian Energy en Contact Energy zijn Nieuw-Zeelandse bedrijven in het segment van duurzame energie. Het Amerikaanse Covanta Holding houdt zich bezig met het omzetten van afval tot elektriciteit.

Partner Content