Tijd om te oogsten bij Deere

© Deere
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Deere & Company is op weg naar een recordwinst, maar het aandeel blijft achter. Tijd om winst te nemen.

Voor de grootste naam in de sector van de landbouwwerktuigen is het tweede kwartaal van het boekjaar 2017-2018 al afgelopen (afsluitdatum 30/10). Door de seizoengebondenheid van de landbouwsector was het het belangrijkste kwartaal van het jaar met de hoogste omzet- en winstcijfers. De graanprijzen stijgen eindelijk, en de landbouwers vervangen hun oude tractoren door nieuwe. Deere kan zelfs in de Verenigde Staten een stijgende verkoop van landbouwwerktuigen melden ondanks een daling van het inkomen bij de Amerikaanse boeren.

Het afgelopen boekjaar was er voor het eerst in vier jaar een omzettoename. Die trend zette in het tweede kwartaal van dit boekjaar door. Er was een omzetstijging van 29 procent, van 8,29 miljard dollar in dezelfde periode vorig jaar naar 10,72 miljard dollar. Het bedrijfsresultaat (ebit) klom minder sterk dan de omzet: met 17 procent tot 1,49 miljard dollar versus 1,28 miljard dollar in dezelfde periode van vorig boekjaar. De bedrijfswinst van de pure landbouwactiviteiten stelde teleur met slechts een stijging van 5 procent door hogere grondstoffenprijzen (zoals staal) en hogere vrachtkosten. Per aandeel kwam de winst uit op 3,67 dollar tegenover 2,50 dollar in het tweede kwartaal van vorig boekjaar. Als we de eenmalige afschrijving in het kader van de hervorming van de Amerikaanse vennootschapsbelasting buiten beschouwing laten, dan komen we uit op 3,14 dollar per aandeel. De gemiddelde analistenverwachting bedroeg 3,31 dollar per aandeel.

De hogere kosten deden de landbouwgigant onder de analistenconsensus uitkomen. Toch klom het aandeel in reactie hoger op de cijfers, maar een record zat niet in. Het management verhoogde opnieuw de omzet- en winstverwachting voor het boekjaar 2017-2018. De omzet zal niet met 25, maar 26 procent toenemen en de verwachte winst wordt opgekrikt van 2,85 naar 3,1 miljard dollar. Dat betekent dat de gemiddelde analistenverwachting voor de jaaromzet 33,6 miljard dollar bedraagt (25,9 miljard dollar in het afgelopen boekjaar). De analistenconsensus voor de winst per aandeel bedraagt 9,43 dollar versus 5,95 dollar per aandeel in het vorige boekjaar. De recordwinst van 9,09 dollar per aandeel uit 2012-2013 zal dus meer dan waarschijnlijk sneuvelen.

Deere & Company werd in 1837 door John Deere gesticht. De hoefsmid ontwikkelde een ploeg en begon met de massaproductie ervan. Ruim 180 jaar later zijn de landbouwwerktuigen in groen en geel en met het hert als symbool wereldwijd bekend. Deere haalde in het afgelopen kwartaal 65,7 procent van de omzet uit de landbouwactiviteiten. De resterende inkomsten komen uit materialen voor de bouw- en bosbouw. Daarnaast is er ook een financiële poot, die zich met het verhuur en de leasing van vooral landbouwvoertuigen bezighoudt. Het aandeel van de landbouwactiviteiten daalt door de overname van de Duitse Wirtgen Group,de duurste overname uit de geschiedenis van Deere.De Duitsers zijn onder meer gespecialiseerd in machines voor wegenbouw en het mixen van asfalt. Daarmee wordt de afhankelijkheid van de cyclische landbouw afgebouwd.

Conclusie

De kans is bijzonder groot dat Deere & Company op weg is naar een nieuwe recordwinst na de verhoging van de jaarprognoses. Maar het aandeel kon geen nieuw recordniveau halen na de publicatie van de resultaten. We denken dat die sterke koersprestatie van de jongste jaren stilaan achter de rug is. Tegen een verwachte koerswinstverhouding van 17 en de verhouding ondernemingswaarde (ev) ten opzichte van de bedrijfskasstroom (ebitda) van 10,5 is het aandeel niet goedkoop meer. De tijd is rijp om de fraaie koerswinsten binnen te halen.


Advies: verkopen

Risico: gemiddeld

Rating: 3B

Koers:159,00 dollar

Ticker: DE US

ISIN-code: US2441991054

Markt: NYSE

Beurskapitalisatie: 51,5 miljard dollar

K/w 2017: 20

Verwachte k/w 2018: 17

Koersverschil 12 maanden: +32%

Koersverschil sinds jaarbegin: +1,5%

Dividendrendement: 1,5%

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content