ThromboGenics is zwaar ondergewaardeerd
De aandeelhouders van het Leuvense ThromboGenics gingen de afgelopen jaren van de hemel naar de hel. Maar nu is het aandeel toch wel zwaar ondergewaardeerd.
We gingen na de jaarcijfers van ThromboGenics langs bij het Leuvense biotechbedrijf. Het verhaal is genoegzaam bekend. De aandeelhouders gingen de jongste jaren van de hemel (1,7 miljard euro beurswaarde door de piekkoers van 47,8 euro in januari 2013) naar de hel (105 miljoen euro beurswaarde vandaag) omdat gaandeweg bleek dat het oogmedicijn Jetrea voor de indicatie vitreomaculaire adhesie (VMA) de hooggespannen commerciële verwachtingen helemaal niet inloste.
Eind 2016 bedroeg de kaspositie 80,1 miljoen euro, na een cashburn in 2016 van 21,3 miljoen euro. De beslissing medio 2015 om niet langer commercieel te investeren in Jetrea maakte het mogelijk vorig jaar in de VS de verhoopte break-even te realiseren dankzij een omzet van 4,4 miljoen euro. Daarnaast waren er 2,2 miljoen euro royalty’s op de verkoop die Alcon met Jetrea realiseerde buiten de VS.
ThromboGenics zet alles in op het ontwikkelen van ooggeneesmiddelen voor aan diabetes gerelateerde oogziekten. Dat is het snelst groeiende deelsegment, met tussen 2015 en 2023 een verwachte jaarlijkse groei met 16,1 procent, tegenover 6,8 procent voor de ooggeneesmiddelenmarkt. Van de diabetespatiënten ontwikkelt 35 procent diabetische retinopathie (DR), de belangrijkste oorzaak van blindheid bij volwassenen, en 10 procent een gezichtsbedreigende vorm (ontwikkeling van niet-proliferatieve DR of NPDR naar de proliferatieve vorm of PDR, al dan niet in combinatie met diabetisch macula-oedeem of DME). De huidige, vaak niet afdoende, behandeling bestaat bij gevorderde gevallen (PDR) uit laserbehandelingen en anti-VEGF-geneesmiddelen. Er is dus hoge nood aan betere en vroeger inwerkende medicatie.
Het Leuvense biotechbedrijf ontwikkelt vier kandidaat-geneesmiddelen voor één of meerdere van de vier patiëntendoelgroepen (NPDR, al dan niet met DME, en PDR, al dan niet met DME). Met Thr-409 (Jetrea) loopt een fase II-studie bij 110 NPDR-patiënten die nagaat of Jetrea een loslating van de verkleving van het netvlies met de ooggel veroorzaakt, en of dit een overgang naar PDR kan voorkomen. De eerste resultaten volgen eind 2017. In januari startte een fase II-studie bij 50 DME-patiënten (met NPDR of PDR) met het anti-PLGF-middel Thr-317, met verwachte resultaten in de eerste jaarhelft van 2018. Daarnaast zijn er twee beloftevolle preklinische moleculen: Thr-687 dat werd gelicentieerd van Galapagos, mogelijk inzetbaar in de vier doelgroepen, en waarmee eind 2017 een eerste klinische studie start, en Thr-149, gelicentieerd van Bicycle Therapeutics, waarmee begin 2018 een eerste klinische studie zal aanvangen bij DME-patiënten (met NPDR of PDR). Daarnaast is er nog Oncurious, een samenwerking tussen ThromboGenics (91,7% aandeelhouder) en het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB), dat met TB403 een fase I/IIa-studie voert tegen medulloblastoom, de meest voorkomende vorm van hersenkanker bij kinderen (resultaten eerste jaarhelft 2018).
Conclusie
Het verhaal van ThromboGenics is duidelijk nog niet geschreven. Begin 2018 bestaat de pijplijn in principe uit vijf klinische moleculen (inclusief Oncurious). Dat de markt hierop slechts 30 miljoen euro waarde kleeft, valt enkel te verklaren door de zware commerciële ontgoocheling van Jetrea. Het aandeel is voor ons geëvolueerd naar het meest ondergewaardeerde Belgische biotechaandeel. Vandaar het hernemen van de actieve opvolging en de adviesverhoging. Uiteraard blijft het risico bovengemiddeld.
Advies: koopwaardig
Risico: hoog
Rating: 1C
Munt: euro
Markt: Euronext Brussel
Beurskapitalisatie: 105 miljoen euro
K/w 2016: –
Verwachte k/w 2017: –
Koersverschil 12 maanden: -10%
Koersverschil sinds jaarbegin: +16%
Dividendrendement: –
Aandelen België
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier