Thomas Stul (Belfius AM): ‘Europese smallcaps profiteren het meest van renteverlagingen’
Aandelen gaan boven obligaties en de Verenigde Staten boven Europa. Dat is in een notendop de boodschap die de strategen van Belfius Asset Management hebben voor wie in de tweede jaarhelft met zijn geld wil beginnen te beleggen. Maar hij voorziet ook een bijrol voor de kleinere Europese beurswaarden.
Net zoals de meeste beursstrategen, vindt Thomas Stul van Belfius Asset Management de waarderingen voor Amerikaanse AI-aandelen zoals Nvidia “niet excessief”. “Kunstmatige intelligentie is dé revolutie voor de komende jaren. De waarderingen zijn hoog, maar de winstcijfers volgen. Dat is een fundamenteel verschil met de dotcomzeepbel van het jaar 2000”, meent Stul.
Amerikaanse aandelen zijn in de eerste jaarhelft gemiddeld met 18 procent gestegen, tegenover een gemiddelde koerswinst van 10 procent van aandelen wereldwijd (exlusief Amerikaanse aandelen). “Er is een groot verschil in prestatie naargelang de regio, maar daar is een grond voor. Er is meer innovatie en groei in de Verenigde Staten”, vindt Stul. Voor de Verenigde Staten verwacht Belfius Asset Management een groei van 2,4 procent in 2024, voor de eurozone staat slechts 0,7 procent groei in de sterren geschreven voor dit jaar.
De vermogensbeheerder geeft Amerikaanse aandelen strategisch een groter gewicht in de beleggingsportefeuilles van de klanten dan aandelen uit Europa, Japan of de groeilanden, groter dan hun gewicht in de wereldwijde beursindexen. Toch is Stul niet negatief over Europese aandelen: “De tweede jaarhelft wordt beter.” Hij wijst op een verbetering van de PMI-indicatoren, die wijzen op de terugkeer van het vertrouwen van de industrie, de opleving van de economische groei in Duitsland.
De strateeg vindt vooral dat de beleggers selectief moeten zijn. “In de Verenigde Staten verkiezen we defensieve aandelen uit de gezondheidszorg en de IT. In Europa gaan we voor cyclische aandelen, een beetje vastgoed, en smallcaps. Vooral industriële waarden gelinkt aan grondstoffen, zoals aluminium en koper, zouden het wel eens goed kunnen doen.”
Rentegevoeliger
Bij Belfius Asset Management is er ook een zogenoemde ‘overweging’ van aandelen versus obligaties. “Er is een nieuwe cyclus van renteverlagingen gestart, wat aandelen verder zou moeten ondersteunen. Niet alleen de Europese Centrale Bank (ECB) heeft een renteverlaging doorgevoerd, ook de Bank of Canada en de Riksbank in Zweden zijn ermee bezig. Alleen ligt het tempo waarop de renteverlagingen elkaar opvolgen lager dan verwacht. Voor de ECB verwachten we nog één renteverlaging dit jaar, na de renteverlaging in juni. Voor de Amerikaanse centrale bank, de Fed, verwachten we één eerste en enige renteverlaging naar het jaareinde toe.”
Stul wijst erop dat de Amerikaanse aandelenmarkten zich vrij vlotjes hebben aangepast aan de bijgestelde verwachting voor de renteverlagingen. Eind vorig jaar, bij de voorspellingen voor 2024, was er sprake van zes renteverlagingen, nu nog maar van één. “In Europa is de centrale bank al aan de renteverlagingen begonnen, wat vooral de kleinere beurswaarden zou moeten ondersteunen. Er is een grote waarderingskloof ontstaan tussen large- en smallcaps. De financieringskosten zijn hoger voor kleinere bedrijven, waardoor zij rentegevoeliger zijn. Kleinere bedrijven zijn meer blootgesteld aan binnenlandse markten. Dat alles maakt dat wij geloven dat een opwaardering van de kleinere bedrijven in het verschiet ligt.”
Verder is een portefeuille met aandelen en obligaties helemaal terug van weggeweest. De obligaties kunnen dankzij de hogere rente opnieuw de buffer zijn in een portefeuille als het met aandelen wat slechter gaat.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier