Het winstpotentieel op lange termijn blijft intact voor Texaf. Maar 2016 is een moeilijker jaar door het gebrek aan deviezen en de politieke onzekerheid in de Democratische Republiek Congo.

Het was een gemengd halfjaarrapport dat Texaf, de holding gericht op vastgoed in de Democratische Republiek Congo, de wereld instuurde. De groep exploiteert gebouwen en gronden op toplocaties in Kinshasa, die bovendien goed beveiligd zijn. Het grote Afrikaanse land gaat zowel politiek als economisch door een moeilijke periode. De economie is stilgevallen door de lage grondstoffenprijzen, waardoor het land met een gebrek aan deviezen kampt. Bovendien is de staatskas zo goed als leeg, zodat er onder meer geen investeringen in wegenbouw plaatsvinden. Politiek is de situatie gespannen omdat president Kabila geen aanstalten maakt om presidentsverkiezingen te organiseren. Grondwettelijk kan hij geen kandidaat meer zijn voor een derde termijn en dus probeert hij zonder verkiezingen zijn tweede termijn te verlengen. Het goede nieuws komt van het vastgoed.

De huurinkomsten zijn in de eerste jaarhelft met 5% gestegen, tot 7,5 miljoen EUR, en het recurrente bedrijfsresultaat (rebit, ebit zonder eenmalige elementen) klom zelfs met 21%, tot 3,24 miljoen EUR. De rebit-marge is de hoogste sinds jaren. De omzetgroei kwam er dankzij de ingebruikname van de tweede en de derde fase van het project Katoenveld (twintig appartementen met twee tot vier kamers) en 1200 vierkante meter kantoorruimte voor de Japanse ambassade. Met Carrigrès (zandsteengroeve in Kinshasa; nog minstens 40 jaar reserves) maken we de overstap naar de industriële activiteiten. Daarover is er minder goed nieuws. De omzet is met liefst 33% teruggevallen, tot 1,8 miljoen EUR. De rebit maakte een duik van 77%, tot 0,2 miljoen EUR. Ondanks de ups en downs blijft Carrigrès behouden binnen de groep vanwege de vrije kasstromen die deze industriële activiteit genereert, die voor de vastgoedontwikkeling worden gebruikt.

De rebit op groepsniveau daalde met 4%, tot 3,4 miljoen EUR. Dat is dus vooral een gevolg van de zwakke prestatie van Carrigrès. De nettowinst is dan weer met 5% teruggevallen, tot 2,7 miljoen EUR. Per aandeel is dat 0,765 EUR. Mede dankzij de intrede van de Chinese CHA groep uit Hongkong in het kapitaal beschikt de Texaf-groep over de mogelijkheid om de komende tien jaar nog sterk te groeien in de ontwikkeling van vastgoedprojecten, inclusief de promotie van circa 1500 woningen op de 104 ha buiten Kinshasa (Jardins de Kinsuka), naast kantoren, villa’s en appartementen in de hoofdstad. In verband met Kinsuka was er het persbericht dat het befaamde bureau Org2 Urbanism van Alexander D’Hooghe gaat meewerken aan de uitwerking van dit ambitieuze project, gericht op verkoop en niet verhuur. In het centrum zelf werd aangevat met een nieuw, groot residentieel project Bois Nobles van liefst 84 wooneenheden dat in twee fasen zal worden gerealiseerd. De eerst fase (36 wooneenheden) moet begin 2018 afgerond zijn. Het management mikt op een hogere rebit in het tweede semester dan het eerste halfjaar. We mikken op een verdere dividendverhoging.

Conclusie

Het winstpotentieel op lange termijn blijft groot en intact voor Texaf. Maar 2016 is een moeilijker jaar door het gebrek aan deviezen en de politieke onzekerheid. Mocht dit eventueel op de koers wegen, dan biedt dit een extra mooie kans voor de waardezoekende langetermijnbelegger.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Partner Content