Tessenderlo Group remt val van Picanol

Na enkele prima jaren wordt 2019 veel minder goed voor Picanol. Gelukkig is Tessenderlo Group volledig aan boord om de schade te beperken.

De boekhoudafdeling van Picanol Group zal zich de rapportering van de halfjaarresultaten 2019 nog lang herinneren. Het bedrijf uit Ieper kwam tot een meningsverschil met de beurswaakhond FMSAover de vraagvanaf wanneer het de zeggenschap heeft verkregen bij Tessenderlo Group. Picanol was ervan overtuigd dat dat pas op 19 maart 2019 het geval was. Volgens de beurswaakhond is dat al sinds 2017. De FSMA gaf aan dat Picanol de rekeningen moest corrigeren. Picanol vindt het voor 2017 en 2018 onmogelijk om de correcties te doen. De herwerking is gebeurd vanaf 1 januari 2019.

Dat heeft belangrijke boekhoudkundige gevolgen, zoals voor de waarde van voorraden. Het maakt de vergelijking met voorgaande resultaten ook minder vanzelfsprekend. Waar voorheen enkel de nettobijdrage van Tessenderlo Group aan de resultaten van Picanol werden toegevoegd, worden de cijfers van Tessenderlo nu volledig verwerkt in de omzet, de bedrijfskasstroom, de bedrijfswinst en de nettowinst. Dat is een groot verschil. De klassieke activiteiten vertegenwoordigen nog amper 22 procent van de groepsomzet.

Het heeft ook tot gevolg dat het bedrijf niet langer over twee divisies (Weaving Machines en Industries), maar ook over vijf afdelingen beschikt. De activiteiten van het oude Picanol zijn gebundeld in de afdeling Machines & Technologies met daarnaast vier divisies die tot Tessenderlo Group behoren (Agro, Bio-valorisatie, Industriële oplossingen en de elektriciteitscentrale T-Power). Vermits de dubbele beursnotering blijft en de voorbeeldportefeuille in Tessenderlo heeft belegd, bespreken we de cijfers van de Tessenderlo-afdelingen in de analyse op blz. XXX.

Het management onder leiding van CEO en referentieaandeelhouder Luc Tack heeft het afgelopen decennium aan twee dingen gewerkt. Het heeft ervoor gezorgd dat Machines niet alleen een toeleverancier van de weefmachines is, maar ook steeds meer kan leveren aan derden. Dat heeft de pijn in de eerste zes maanden verzacht. Daarnaast was er de industriële diversificatie naar Tessenderlo Group. Picanol blijft ook de beste van de klas als wereldspeler in zowel lucht- als grijpertechnologie. Dat bewijs werd geleverd op de vierjaarlijkse ITMA-beurs.

Toch maakte de omzet van Machines & Technologies onder invloed van de afkoeling in de machinemarkt als gevolg van de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China een duik van 26 procent, van 357,4 naar 262,8 miljoen euro. De aangepaste bedrijfswinst (ebit) kreeg een klap van 64 procent, van 62,6 naar 22,8 miljoen euro, en zorgt voor een halvering van de ebit-marge van 18 naar 9 procent. Door de betere cijfers bij Tessenderlo bleef de daling van de herwerkte groepsomzet beperkt tot 1 procent. De aangepaste ebit zakte op groepsniveau zonder rekening te houden met de boekhoudkundige waarde-aanpassingen met 17 procent (van 122,4 naar 102,0 miljoen euro) en het nettoresultaat halveerde haast (-46%) van 67,1 naar 36,5 miljoen euro of 2,06 euro per aandeel. De nettokaspositie bedroeg aan het eind van de eerste jaarhelft bijna 292 miljoen euro of 16,5 euro per aandeel.


Conclusie

Na enkele prima jaren wordt 2019 veel minder goed voor Picanol. Gelukkig is Tessenderlo Group volledig aan boord om de schade te beperken. Als we de beurswaarde van Tessenderlo Group optellen bij de nettokaspositie, dan waardeert de markt de weefmachinebusiness weer als een puur cyclische activiteit. Het is maar een kwestie van tijd voor we Picanol aan boord halen in de voorbeeldportefeuille, waarschijnlijk ter vervanging van Tessenderlo. We verhogen het advies.


Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Koers: 61,40 euro

Ticker: PIC BB

ISIN-code: BE0003807246

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 1,09 miljard euro

K/w 2018: 10

Verwachte k/w 2019: 19

Koersverschil 12 maanden: -31%

Koersverschil sinds jaarbegin: -11%

Dividendrendement: 0,3%

Partner Content