Tessenderlo Group houdt Picanol overeind
De weefmachinebusiness beleeft een moeilijke periode. We denken dat daar vanaf 2021 verandering in kan komen.
Het is nog twee maanden wachten op de jaarcijfers van Picanolover het coronajaar 2020. De pandemie was zeker geen voordeel voor de weefmachinebusiness. Ook 2019 was voor de sector al een zwak jaar door de aanslepende handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. Als we uitgaan van vergelijkbare cijfers voor de tweede helft van 2020 met dezelfde periode in 2019, dan is het zakencijfer van het ‘oude’ Picanol (weefmachines) vanaf het piekniveau met zowat 40 procent gezakt en is circa 70 procent van de winst afgeroomd. Zelfs voor een wereldwijde topspeler in zowel lucht- als grijpertechnologie – de 100.000ste grijperweefmachine OptiMax-i werd in de eerste helft van 2020 in Ieper geproduceerd – blijft het een zeer cyclisch verhaal. Gelukkig heeft Picanol in 2014 beslist de referentieaandeelhouder te worden van Tessenderlo Group. Het was het plan van sterke man Luc Tack om diversificatie te zoeken om de cycliciteit van de Picanol-groep af te remmen.
De halfjaarresultaten 2020 van de Picanol-groep bewijzen het grote gelijk van de topman en referentieaandeelhouder. Sinds 2019 wordt Tessenderlo Group volledig geconsolideerd in de Picanol-cijfers. Het is duidelijk dat de Picanol-cijfers er zonder Tessenderlo niet fraai zouden hebben uitgezien. De omzet van de afdeling Machines & Technologie deelde mee in de covid-19-pandemie en liep 24 procent terug, van 262,8 naar 200,6 miljoen euro. De gecorrigeerde bedrijfskasstroom (ebitda) maakte een duik van 52 procent, van 28,3 naar 13,5 miljoen euro. De aangepaste bedrijfswinst (ebit) daalde zelfs met 66 procent, van 22,8 naar 33,1 miljoen euro. Picanol is voluit blijven investeren om zijn leiderspositie te bestendigen.
In het eerste halfjaar stond Tessenderlo Group voor 82 procent van de groepsomzet, gespreid over de divisies Agro, Bio-valorisatie, Industriële Oplossingen en de elektriciteitscentrale T-Power. Agro is de grootste afdeling en omvat hoofdzakelijk Tessenderlo Kerley, gespecialiseerde meststoffen uit de afvalstromen van raffinaderijen. Daar nam de omzet in de eerste zes maanden met 3 procent toe tot 362,2 miljoen euro. Als we geen rekening houden met de eenmalige voorraadafschrijving bij de initiële consolidatie van Tessenderlo Group, dan klom de aangepaste ebitda met 20 procent tot 84,5 miljoen euro.
Dat het managementteam onder leiding van Luc Tack de jongste jaren niet stil heeft gezeten, zien we vooral bij de spectaculaire ommekeer in de prestatie van de afdeling Bio-Valorisatie (verwerking slachtafval en gelatine). De combinatie van gunstige marktomstandigheden, maar vooral de vernieuwing van de fabrieken, de focus op producten met hogere toegevoegde waarde en meer betrouwbare klanten zorgden voor 8 procent meer omzet in het eerste halfjaar. De aangepaste ebitda maakte een sprong van 80 procent tot 45,3 miljoen euro. De divisie Industriële Oplossingen (plastic pijpsystemen en waterbehandeling) toont een veel gemengder beeld in de eerste jaarhelft door de negatieve impact van de coronacrisis: 8 procent omzetverlies, maar wel een stabiele aangepaste ebitda op 24,8 miljoen euro. De gascentrale T-Powerleverde een stabiele omzet van 34,6 miljoen euro, maar door efficiëntieverbeteringen steeg de aangepaste ebitda met 12 procent tot 27,4 miljoen euro.
Opgeteld geeft dat een een daling van de groepsomzet van 4 procent (1,13 miljard euro), maar een toename van de aangepaste ebitda met 13 procent tot 195,5 miljoen euro en een winst van 36,6 miljoen euro (2,07 euro per aandeel). De kaspositie steeg naar 320 miljoen euro of zo’n 18 euro per aandeel. Daarmee kunnen Tessenderlo-aandelen goedkoop worden bijgekocht.
Conclusie
Na enkele prima jaren beleeft de weefmachinebusiness een moeilijke periode. Gelukkig dat Tessenderlo Group volledig aan boord is om te compenseren. De bedrijfsleiding gaat uit van een hogere aangepaste bedrijfskasstroom (ebitda) voor 2020 dan voor 2019, mits er geen nieuwe coronagolven ontstaan. We handhaven het positieve advies (rating 1B). De voorbije drie jaar bleef het Picanol-aandeel 33 procent achter op de prestatie van de Bel-20-index en de aandeelhouders zagen sinds midden 2017 geen nieuwe koerspiek meer. We denken dat daar de komende jaren weer verandering in zal komen en dat de weefmachinebusiness vanaf 2021 weer kan schitteren. In die optiek is het Picanol-aandeel aantrekkelijk geprijsd.
Advies: koopwaardig
Risico: gemiddeld
Rating: 1B
Koers: 62,40 euro
Ticker: PIC BB
ISIN-code: BE0003807246
Markt: Euronext Brussel
Beurskapitalisatie: 1,10 miljard euro
K/w 2019: 24
Verwachte k/w 2020: 19
Koersverschil 12 maanden: -4%
Dividendrendement: 0,4%
Aandelen België
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier