Tessenderlo Group heeft de wind op kop

© belga

De cijfers van Tessenderlo Group over het vierde kwartaal, en bij uitbreiding die over het boekjaar 2017, bleven onder de verwachtingen. De koers verloor als reactie bijna 6 procent.

De cijfers van Tessenderlo Group (niet langer Tessenderlo Chemie) over het vierde kwartaal, en bij uitbreiding die over het boekjaar 2017, bleven duidelijk onder de verwachtingen. De koers verloor als reactie bijna 6 procent. CEO en referentieaandeelhouder Luc Tack zei dat het concern “wind op kop” heeft. De omzet was nog vrij stabiel in het vierde kwartaal, waardoor er op jaarbasis toch nog een omzettoename met 4,5 procent tot 1,611 miljard euro op de tabellen kwam. Maar vooreerst is de zwakke dollar een spelbreker. De Amerikaanse activiteiten worden vanuit België gefinancierd en daar staat een grote lening tegenover. De lagere dollar leidde tot een stevige boekhoudkundige afwaardering.

Daarnaast is er een factor die wel meer industriële bedrijven hebben vermeld bij de voorstelling van hun jaarcijfers: de hogere grondstoffenprijzen, die ze maar met vertraging kunnen doorrekenen aan hun klanten. Bij Tessenderlo Group zijn dat onder meer de gestegen pvc-prijzen, een basismateriaal voor de plastic pijpsystemen. Die zijn een onderdeel van de divisie Industrial Solutions, waar we de zwaarste correctie van de winstgevendheid zien.

Wel positief is dat de omzetgroei vorig jaar in alle segmenten heeft doorgezet, met 4,8 procent voor de afdeling Agro (hoofdzakelijk Tessenderlo Kerley, gespecialiseerde meststoffen uit afvalstromen van raffinaderijen), 4,6 procent voor de afdeling Bio-valorisatie (verwerking slachtafval en gelatine) en 3,9 procent voor de afdeling Industriële oplossingen (plastic pijpsystemen en waterbehandeling). In het vierde kwartaal zou de omzet zonder het dollareffect zijn geklommen met 6,4 procent, vooral dankzij de omzetstijging met 19,4 procent voor Agro, tegenover -0,2 procent voor Bio-valorisatie.

Maar de analisten en de beleggers struikelden over de daling van de winstgevendheid. Door de intragroepsleningen en de wisselkoersverliezen daarop dook de nettowinst van 98,2 naar 25,8 miljoen euro (-73,7%). De verzwakking van de recurrente bedrijfskasstroom (rebitda, zonder eenmalige elementen) is overduidelijk. De rebitda was in het eerste kwartaal nog met 14,4 procent geklommen, maar zakte over het volledige boekjaar met -6,2 procent (van 195,5 naar 183,3 miljoen euro), met vooral een opvallend zwak vierde kwartaal (-19,5%, van 31,8 naar 25,6 miljoen euro). Ook daar is de daling algemeen: -3,6 procent bij Agro, -7,8 procent bij Biovalorisatie en vooral -12,1 procent bij Industriële oplossingen. En dat terwijl de bedrijfstop bij de voorstelling van de jaarcijfers over 2016 nog een rebit-toename van minstens 10 procent voor 2017 in het vooruitzicht had gesteld. Later melde ze dat de rebitda in 2017 in de lijn zou liggen met het cijfer van 2016.

Toch waren er enkele positieve elementen in het jaarrapport 2017. Zo is er de opmerkelijke afbouw van de financiële schuld van 136,6 miljoen euro aan het eind van 2016 naar 58,7 miljoen euro eind vorig jaar. Op de jaarvergadering in juni dit jaar kreeg de bedrijfsleiding de mogelijkheid in vijf jaar tot 10 procent van de eigen aandelen te mogen inkopen tussen 15 en 50 euro per aandeel. Tessenderlo Group is in elk geval op weg om dit jaar een schuldenvrij bedrijf te worden. Ze had in 2017 een vrije kasstroom van 124,9 miljoen euro, tegenover slechts 45,6 miljoen euro in het boekjaar 2016.

Een hoogvlieger was het Tessenderlo-aandeel de voorbije twaalf maanden niet. Daar komt mogelijk de komende maanden geen verandering in. Maar we zitten in het aandeel voor de lange termijn. Het is trouwens opmerkelijk dat Luc Tack noch via Picanol noch privé geen Tessenderlo-aandelen meer heeft bijgekocht. Sinds de intrede van Picanol en Tack blijft er natuurlijk nog wel een mooie koersprestatie. De waardering wordt weer redelijk, tegen 7 keer de verwachte verhouding tussen de ondernemingswaarde (ev) en de bedrijfskasstroom (ebitda) en tegen 13,5 keer de verwachte winst voor 2018. Het advies blijft voorlopig houden/afwachten (rating 2B), maar een adviesverhoging valt de komende weken of maanden niet uit te sluiten, als de koers nog wat verder zou terugvallen.


Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Koers: 33,70 euro

Ticker: TESB BB

ISIN-code: BE0003555639

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 1,45 miljard euro

K/w 2017: 15

Verwachte k/w 2018: 13,5

Koersverschil 12 maanden: -8%

Koersverschil sinds jaarbegin: -13%

Dividendrendement: –

Partner Content