Tessenderlo Group boekt beperkt herstel

© belga

Voor Tessenderlo Group is 2018 duidelijk niet het beste jaar uit haar geschiedenis. De derdekwartaalcijfers werden andermaal niet op applaus onthaald, maar ze waren wel beter dan de vorige kwartalen.

Voor Tessenderlo Group(het vroegere Tessenderlo Chemie) is 2018 duidelijk niet het beste jaar uit haar geschiedenis, al heeft het bedrijf met de volledige overname van de gascentrale T-Power (425 megawatt) een belangrijke stap gedaan richting de toekomst. Die verrassende aankoop, die een investering van 328 miljoen euro vergt, moet voor flexibiliteit zorgen in een tijdperk waarin met wind- en zonne-energie de energiebronnen erg zullen schommelen. T-Power is opgestart in 2011 op de terreinen van Tessenderlo Group in Tessenderlo.

De derdekwartaalcijfers van Tessenderlo Groupwerden andermaal niet op applaus onthaald, maar ze waren wel minder negatief dan de voorgaande kwartalen. Zo was de omzet in het tweede kwartaal nog teruggevallen met 4 procent (van 477,4 naar 458,5 miljoen euro), maar deze keer was er een beperkt omzetherstel van 2,6 procent (van 364,7 naar 374,4 miljoen euro). Als we er de wisselkoersverliezen uithalen, krijgen we een genuanceerder beeld: dan bedraagt de omzetdaling 0,4 procent in het tweede kwartaal en is het herstel beperkt tot 1,3 procent in het derde.

Een verzachtende omstandigheid is een technisch probleem in de Franse vestiging van Loos, waardoor de productie van natriumhydroxide sinds september beperkt bleef tot 60 procent van de normale productiecapaciteit. Na negen maanden geeft dat een omzetdaling van -3,6 procent (van 1,26 naar 1,21 miljard euro). Zonder wisselkoersverliezen zitten we op een 0,7 procent lagere omzet. Het jaar was moeilijk begonnen door de trage start van het plantseizoen, wat leidde tot lagere volumes in de meststoffen, en door de lagere bouwactiviteit in Europa door het koude eerste kwartaal. In het derde kwartaal blonk de afdeling Industriële oplossingen (plastic pijpsystemen en waterbehandeling) uit met een omzettoename van 6,7 procent (zonder wisselkoerseffecten). De Agro-afdeling (hoofdzakelijk Tessenderlo Kerley, gespecialiseerde meststoffen uit de afvalstromen van raffinaderijen) zag haar omzet teruglopen met 2,2 procent. Voor de afdeling Bio-valorisatie (verwerking slachtafval en gelatine) was het saldo -0,4 procent.

De recurrente bedrijfskasstroom (zonder eenmalige elementen, rebitda) laat ook een verbetering zien tegenover de eerste jaarhelft. De rebitda in het derde kwartaal is slechts minimaal teruggelopen met 0,9 procent (van 37,1 naar 36,8 miljoen euro), of met 4,9 procent, zonder rekening te houden met wisselkoersschommelingen, waarbij de daling na drie kwartalen 13,2 procent bedraagt (-7,1% zonder wisselkoerseffecten). De rebitda van Agro steeg licht in de periode juli-september, maar werd meer dan gecompenseerd door de daling bij Industriële oplossingen. Het mag duidelijk zijn dat er nog werk aan de winkel is. Zo wil het management de afdeling Bio-valorisatie op termijn omturnen van een commodityspeler naar een specialiteitengroep. Om de prognose te halen dat de rebitda voor dit jaar in lijn ligt met die van 2017 (183,3 miljoen euro), moet de bijdrage van T-Power er wel bij worden gerekend. Zonder de bijdrage van die aankoop is er een lager resultaat.


Conclusie

Het vertrouwen van topman en referentieaandeelhouder Luc Tack op lange termijn is nog altijd aanwezig, als we zien dat Picanol de afgelopen maanden via Verbrugge nv Tessenderlo-aandelen heeft bijgekocht tot 33 euro per aandeel. Tessenderlo Group had verder kunnen staan als de aandeelhouders het plan om Picanol en Tessenderlo te fuseren begin 2016 hadden goedgekeurd. De waardering is tegen 7 keer de verwachte verhouding tussen de ondernemingswaarde (ev) en de bedrijfskasstroom (ebitda) redelijk. We houden tot nader order de positie in de voorbeeldportefeuille aan, ook omdat met Picanol een ondersteunende koper aanwezig is.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Koers: 29,15 euro

Ticker: TESB BB

ISIN-code: BE0003555639

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 1,26 miljard euro

K/w 2017: 14,5

Verwachte k/w 2018: 15

Koersverschil 12 maanden: -27%

Koersverschil sinds jaarbegin: -25%

Dividendrendement: –

Partner Content