Tessenderlo
Het aandeel Tessenderlo is redelijk aantrekkelijk gewaardeerd en biedt, ondanks een minder goede tradingupdate, mooie perspectieven voor de toekomst.
Tessenderlo bracht zijn aandeelhouders met een tradingupdate op de hoogte van de stand van zaken in het derde kwartaal. Wie de landbouwsector al een tijdje volgt, weet dat het geen heugelijke tijden zijn voor die sector. En dat het risico op tegenvallend nieuws vooral groot was in de Agro-afdeling (hoofdzakelijk Tessenderlo Kerley, gespecialiseerde meststoffen uit de afvalstromen van raffinaderijen). Dat slechte nieuws hebben we ook gekregen.
De groepsomzet is in het derde kwartaal nog wel met 3,7 procent gestegen tot 378 miljoen euro. De omzet in Agro bleef stabiel, maar er was dus wel groei in de andere twee divisies. Biovalorisatie (verwerking slachtafval en gelatine) draaide 7 procent meer omzet, Industriële oplossingen (plastic pijpsystemen en waterbehandeling) 2,5 procent. Na negen maanden staat de groepsomzet op 1,23 miljard euro of 0,5 procent meer dan in de periode januari-september 2015.
De recurrente (zonder eenmalige elementen) bedrijfskasstroom (rebitda) klom met 14,5 procent tot 44,9 miljoen euro. Dat is lager dan de analistenconsensus van 47,6 miljoen. Hier geldt grotendeels hetzelfde verhaal als voor de omzetevolutie. De afdeling Biovalorisatie zag haar rebitda toenemen, weliswaar mede door de forse daling in de voorgaande jaren. De toename werd gedeeltelijk tenietgedaan door een lagere rebitda bij Agro, maar ook bij Industriële oplossingen.
In de eerste zes maanden zag de Agro-divisie haar omzet met 6 procent teruglopen en de rebitda met 11,5 procent (van 89,1 naar 78,9 miljoen euro). Biovalorisatie zag de rebitda in de eerste jaarhelft stijgen van -7,5 naar +13,4 miljoen euro en de Industriële oplossingen van 22,9 naar 27,9 miljoen euro.
Het management moest andermaal de jaardoelstelling verlagen. Na het tweede kwartaal verlaagde het de groeiverwachtingen voor de rebitda al van 15 à 20 naar 15 procent. De boodschap na het derde kwartaal is dat de rebitda-toename niet hoger dan 10 procent wordt ingeschat (in 2015 bedroeg de rebitda 180,4 miljoen euro). De dalende tendens in Agro en Industriële oplossingen zou doorzetten. Enkel Biovalorisatie zou in het laatste kwartaal van 2016 een hogere rebitda dan vorig jaar laten optekenen.
Conclusie
Tessenderlo-topman Luc Tack zal natuurlijk liever zien dat de vooropgestelde prognoses wel worden gehaald, maar hij heeft ook het petje van referentie-aandeelhouder op. In die hoedanigheid gebruikt hij de koersdaling na ‘slecht’ nieuws telkens om zijn positie in Tessenderlo verder op te drijven. Intussen raakte bekend dat Picanol via zijn dochter Verbrugge nv 1 miljoen aandelen van Tessenderlo bij heeft gekocht tegen 28,92 euro per aandeel. Het aandeel is redelijk gewaardeerd tegen twaalf keer de verwachte winst voor dit jaar en een verhouding ondernemingswaarde/ebitda (bedrijfskasstroom) van 6,5 voor dit jaar. Gezien de rooskleurige perspectieven op lange(re) termijn verhogen we het advies.
Advies: koopwaardig
Risico: gemiddeld
Rating: 1B
Munt: euro
Markt: Euronext Brussel
Beurskapitalisatie: 1,25 miljard euro
K/w 2015: 15
Verwachte k/w 2016: 12,5
Koersverschil 12 maanden: +3%
Koersverschil sinds jaarbegin: +6%
Dividendrendement: –
Aandelen België
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier