Telenet beleeft slechtste beursdag in zes jaar
De groei laat het bij Telenet afweten en er is op korte termijn geen beterschap in zicht. De markt stuurde het aandeel flink lager.
Telenet kende na de publicatie van de cijfers van het eerste kwartaal de slechtste beursdag in zes jaar. Het aandeel presteert zowel sinds begin dit jaar als over de voorbije twaalf maanden beduidend slechter dan de DJ Stoxx 600 Telecom index, die nochtans ook op verlies staat. Bij oplopende rente loopt het model van schuldgedreven groei stilaan tegen zijn limieten aan. Het management besliste daarom de balans voorlopig niet nog meer te rekken met extra schulden.
De groepsomzet steeg in de drie maanden tot eind maart met 0,8 procent naar 618,4 miljoen euro of ruim 11 miljoen euro onder de gemiddelde analistenverwachting. Maar als we de overgenomen activa verrekenen, ligt de omzet 1 procent onder het niveau van vorig jaar. De bedrijfswinst of ebitda groeide wel (+6% naar 307,8 miljoen euro) maar ook dit cijfer lag onder de consensusverwachting (316,4 miljoen). De ebitda-marge dikte op jaarbasis wel met 2,7 procent aan naar 49,8 procent, het hoogste cijfer sinds de overname van Base. De groei is vooral te danken aan een daling van de operationele kosten (-6%) en het grotendeels wegvallen van de huuruitgaven voor het gebruik van het Orange-netwerk. Telenet wijt het niet halen van de omzet- en winstprognoses aan de scherpere concurrentie. Daardoor kon de groep ook voor het eerst sinds lang geen jaarlijkse prijsverhoging doorvoeren en dat laat zich meteen voelen.
Het klantenverloop nam bij elke afdeling van de groep toe, wat illustreert dat de consument steeds prijsbewuster wordt. Telenet heeft onder meer af te rekenen met het nieuwe kabelaanbod van Orange Belgium maar ook met de prijsbreker Scarlet die zich onder de paraplu van Proximus bevindt. Daarnaast neemt ook de concurrentie van de streamingbedrijven toe. Telenet zal vanaf deze zomer Netflix aanbieden in de nieuwe generatie decoders. Rivaal Proximus deed dat eerder al. Bij de afdeling digitale televisie daalde het klantenbestand en ook bij vaste telefonie ging de uitstroom door.
Op korte termijn wordt het moeilijk de groei aan te zwengelen, want er pakken zich nog een aantal donkere wolken samen. Zo bereidt de telecomwaakhond BIPT extra regelgeving voor terwijl de kans ook reëel is dat Europa de groothandelstarieven voor de huur van het kabelnetwerk zal verlagen. In dat geval kijkt Telenet tegen een verdere daling van de inkomsten aan. Een overname van Voo zou soelaas kunnen bieden om ook de Waalse markt te bedienen. Maar dat dossier is nogal politiek geladen en de kans is klein dat er voor de verkiezingen iets zal bewegen. Bovendien zijn er nog andere kapers op de kust.
Telenet bevestigde de prognoses voor het volledige boekjaar. Die gaan uit van een stabiele omzetevolutie en een groei van de ebitda met 7 tot 8 procent. Een van de schaarse lichtpunten kwam van de vrije kasstroom die klom naar 83,4 miljoen euro tegenover -16 miljoen euro een jaar eerder. De totale schuld bedraagt 4,8 miljard euro. Het gedeelte dat in aanmerking wordt genomen voor de schuldconvenanten bedraagt 4,1 miljard of 3,2 keer de ebitda. Dat blijft binnen de marges.
Conclusie
We gingen met ons verkoopadvies op Telenet tegen de stroom in, maar de cijfers bewijzen nu ons gelijk. Groei is cruciaal in het bedrijfsmodel en die laat het de jongste kwartalen grotendeels afweten. Bovendien is er op korte termijn geen beterschap op komst en kunnen beleggers zich evenmin optrekken aan een dividend. De markt stuurde het aandeel flink lager. Het goede nieuws is dat de waarderingspremie tegenover de sectorgenoten grotendeels is verdwenen. De kans is groot dat het aandeel nog even onder druk blijft staan.
Risico: gemiddeld
Rating: 3B
Koers: 48,56 euro
Markt: Euronext Brussel
ISIN-code: BE0003826436
Ticker: TNET BB
Beurskapitalisatie: 5,7 miljard euro
K/w 2017: 71
Verwachte k/w 2018: 18
Koersverschil 12 maanden: -13%
Koersverschil sinds jaarbegin: -8%
Dividendrendement: –
Aandelen België
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier