Telenet
Het Telenet-aandeel klom eind vorige maand voor het eerst dit jaar boven de grens van 50 euro. De meest recente kwartaalresultaten waren nochtans bepaald niet spectaculair.
Analisten wezen er wel op dat de prognoses voor het volledige boekjaar aan de voorzichtige kant zijn. Maar dat is volgens ons onvoldoende om de flinke premie tegenover de sectorgenoten te verantwoorden.
De Belgische telecomoperatoren zijn actief in een relatief kleine, mature markt. Telenet koos vorig jaar voor de vlucht vooruit met de overname van Base, de mobiele dochter van het Nederlandse KPN. Telenet bezat tot dan toe geen eigen mobiel netwerk en moest daarvoor capaciteit huren bij Orange Belgium (ex-Mobistar). Het idee achter de overname is enerzijds dat de groep aan de kostenzijde synergievoordelen kan realiseren. Telenet hoopt anderzijds ook dat het de nieuwe klanten meer diensten kan verkopen.
De telecomgroep, die vorige maand haar 20-jarige bestaan vierde, wil dat realiseren door het aanbieden van gebundelde pakketten. Het commerciële succes van WIGO bewijst dat die beproefde methode nog altijd werkt. Het pakket combineert vaste en mobiele telefonie, internet en digitale televisie en trok in vier maanden bijna 100.000 nieuwe klanten aan. De gemiddelde omzet per gebruiker klom in het derde kwartaal naar een nieuw record van 53,5 euro, een stijging met 5 procent op jaarbasis.
Het omzetcijfer bleef in het derde kwartaal iets onder de prognoses, maar dat werd gecompenseerd door een hoger dan verwachte bedrijfskasstroom (ebitda). Na negen maanden in 2016 ligt de omzet (1,8 miljard euro) 32 procent hoger dan een jaar eerder. Exclusief Base bedraagt de vooruitgang 3 procent. De ebitda bedraagt na negen maanden 847,8 miljoen euro, een klim met 17 procent op jaarbasis of 2 procent zonder Base. Telenet stelt voor het volledige boekjaar een stabiele tot licht hogere (+ 2%) omzet voorop, terwijl de ebitda stabiel zal blijven.
De nettowinst ligt na negen maanden met 41,6 miljoen euro wel een stuk lager dan vorig jaar (-70%). Dat komt door een verlies op rentederivaten en herfinancieringslasten door een vervroegde aflossing van een deel van de schuld. Na drie kwartalen in 2016 bedraagt de vrije kasstroom (bedrijfskasstroom gecorrigeerd voor intrestlasten, kapitaaluitgaven en eventuele aandeelhoudersvergoedingen) 166,7 miljoen euro. Dat is ruim een kwart minder dan in dezelfde periode een jaar eerder, een gevolg van hogere rentelasten en investeringen in het netwerk van Base. Telenet mikt voor 2016 op 175 tot 200 miljoen euro. Door de overname steeg de groepsschuld naar 4,67 miljard dollar. Dat is vrij hoog, maar zolang de groep voldoende hoge kasstromen genereert en zich aan de afspraken (convenanten) met de schuldeisers houdt, is er geen vuiltje aan de lucht. De verhouding tussen schuld en ebidta bedraagt momenteel 3,4. Voor het jaar 2022 zijn er trouwens geen schulden die vervallen.
Conclusie
Groei is in de Belgische telecomsector momenteel ver te zoeken, maar Telenet is daar door de overname van Base wel een uitzondering op. De nodige investeringen zullen nog enkele kwartalen op de kasstromen wegen. Na de recente koersstijging noteert Telenet tegen tien keer de verwachte ebitda,en dat is ronduit duur. Bovendien is het door de hoge schuldenlast veeleer onwaarschijnlijk dat er op korte termijn een dividend zal worden uitgekeerd.
Advies: houden/afwachten
Risico: gemiddeld
Rating: 2B
Munt: euro
Markt: Euronext Brussel
Beurskapitalisatie: 5,9 miljard euro
K/w 2015: 40
Verwachte k/w 2016: 25
Koersverschil 12 maanden: -2 %
Koersverschil sinds jaarbegin: +1 %
Dividendrendement: –
Aandelen Europa
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier