Telenet

Lagere groeiprognoses

Telenet gooide enkele weken geleden de knuppel in het hoenderhok met de mededeling dat het een participatie overwoog in De Vijver Media, het bedrijf boven het productiehuis Woestijnvis en de televisiezenders Vier en Vijf. Bij de publicatie van de kwartaal- en jaarresultaten werd duidelijk dat de term ‘overwegen’ veeleer een understatement was, want de interesse blijkt verrassend concreet te zijn. Telenet is de dominante kabeldistributeur in België, maar het ziet die positie bedreigd als het kabelnetwerk verplicht wordt opengesteld. Daarnaast is er de dreigende concurrentie van onlineaanbieders van content, zoals het Amerikaanse Netflix.

De Vlaamse mediawaakhond VRM maakt zich alvast zorgen over de relatie tussen Telenet en de omroepen, als de Vlaamse kabelaar zelf een of meer televisiezenders zou bezitten. Sanoma, dat een belang van 33% in de zenders aanhoudt, zit in slechte papieren en wil zijn Belgische activiteiten in de etalage zetten. Dat is een gedroomde kans voor Telenet, dat op die manier een voet tussen de deur kan krijgen. Een financiële overeenkomst met de Finse mediaholding laat voorlopig nog op zich wachten. De Vijver is niet het enige paard waarop Telenet inzet. Het oprichten van een eigen voetbalzender behoort ook tot de mogelijkheden.

Het Telenet-aandeel ligt sinds vorige zomer bijzonder goed op koers, met een klim van bijna 40%. De aanhoudende overnamespeculatie is daar niet vreemd aan. Het moederbedrijf Liberty Global lijfde eerder dit jaar het Nederlandse kabelbedrijf Ziggo in, dat eerder al een bod van de Amerikanen had afgeslagen. De overnamepremie bleef beperkt tot een schamele 4%, maar lag wel iets meer dan 20% boven de koers van in oktober, net voor het eerste bod. De economische logica om van Telenet en Ziggo één groot Belgisch-Nederlands kabelbedrijf te maken, ligt voor de hand. Sinds 18 januari kan Liberty trouwens opnieuw een bod uitbrengen op Telenet.

De operationele prestatie van Telenet lag het voorbije kwartaal en ook het voorbije boekjaar grotendeels in de lijn van de verwachtingen. De omzetgroei van 5,8% kwam iets onder de consensusprognose uit, maar dat werd gedeeltelijk gecompenseerd door de lagere kosten. Over heel 2013 stegen de omzet en de bedrijfskasstroom (ebitda) met respectievelijk 10,2% en 8,3%. Daardoor daalde de ebitda-marge licht naar 51,3%, tegenover nog 52,2% in 2012. De abonneecijfers lieten een gemengd beeld zien. Telefonie (vast en mobiel) lag iets boven de prognoses, breedbandinternet presteerde volgens de verwachtingen, maar digitale televisie deed het iets minder goed.

Door de onzekerheid rond het televisiedossier is er voorlopig geen sprake van een nieuw superdividend. De aangekondigde aandeleninkoop (50 miljoen EUR) is maar een doekje voor het bloeden. Liberty is met zijn participatie van 58% hoe dan ook de winnaar. Een aandeleninkoop doet het belang vanzelf verder toenemen, terwijl een dividenduitkering kan worden gebruikt om overnameprojecten te financieren.

Conclusie

Telenet is volgens de klassieke waarderingsmaatstaven en ook in vergelijking met de sectorgenoten al lange tijd veel te duur. Het uitblijven van concreet nieuws rond een nieuwe uitkering en een kleiner dan verwachte aandeleninkoop zorgde al meteen voor een correctie. Zoals verwacht werden de groeiprognoses (omzet en ebitda) voor 2014 iets verlaagd.

Advies: afbouwen

Risico: gemiddeld

Rating: 4C

Partner Content