Tegenvallend kwartaal voor Tessenderlo Group

. © BELGA
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De resultaten van Tessenderlo Group bleven onder de verwachtingen. Het chemiebedrijf is wel goed op weg om schuldenvrij te worden.

De cijfers over het derde kwartaal van Tessenderlo Group (niet langer Tessenderlo Chemie) bleven duidelijk onder de marktverwachtingen. De omzetafname met 0,5 procent tot 376 miljoen euro lag onder de lat van de analisten. De zwakke dollar speelde natuurlijk een rol. Daar zonder zou sprake zijn geweest van 3,7 procent meer omzet.

In het tweede kwartaal steeg de groepsomzet nog met 6,6 procent (6,0% zonder wisselkoersschommelingen) en in het eerste trimester was zelfs nog sprake van 7,3 procent (6,9% zonder wisselkoersverschillen) omzettoename. Dat geeft na negen maanden nog een omzetklim van 5,5 procent tot 1,3 miljard euro.

Opvallend is de mindere prestatie van de afdeling Biovalorisatie (verwerking van slachtafval en gelatine). Die divisie haalde in het tweede kwartaal een omzetstijging van 8,7 procent, in het derde kwartaal is dat nog 1,4 procent. De belangrijke Agro-afdeling (hoofdzakelijk Tessenderlo Kerley, gespecialiseerde meststoffen uit de afvalstromen van raffinaderijen) hield dan veel beter stand.

De omzet steeg met 5,1 procent, tegenover 6,5 procent in het tweede kwartaal. Tenminste zonder wisselkoerseffect. De divisie Industriële oplossingen (plastiek pijpsystemen en waterbehandeling) kon de omzetgroei zelfs laten versnellen. Een stijging van de omzet met 2,9 procent in het tweede kwartaal, werd in het derde kwartaal een stijging van 4,4 procent.

De verzwakking in de evolutie van de recurrente (zonder eenmalige elementen) bedrijfskasstroom (rebitda) is overduidelijk. De rebitda was in het eerste kwartaal nog 14,4 procent geklommen, maar al in het tweede kwartaal zakte ze met 9,1 procent. Die ongunstige tendens heeft in het derde kwartaal doorgezet: een daling van 9,6 procent, van 44,9 naar 40,6 miljoen euro.

Na driekwart jaar staan we dus terug bij af: een rebitda van 163,5 miljoen euro dit jaar tegenover 165,3 miljoen euro in de eerste negen maanden van 2016. Enkel de divisie Industriële oplossingen zag de rebitda toenemen in het derde kwartaal. Bij zowel Agro als Biovalorisatie was er een terugval.

De groep had bij de halfjaarcijfers al haar voorspelling ingeslikt dit jaar een rebitda-toename van minder dan 10 procent te realiseren. De prognose van de groep luidt sindsdien _ en werd ondanks een minder goed derde kwartaal bevestigd _ dat de rebitda in 2017 in lijn zal liggen met de rebitda van 198 miljoen euro in 2016.

Wel opmerkelijk is de afbouw van de financiële schuld van 112,7 miljoen euro aan het eind van het derde kwartaal vorig jaar naar 53,4 miljoen euro een jaar later. Op de jaarvergadering in juni kreeg de bedrijfsleiding de mogelijkheid in vijf jaar tijd tot 10 procent van de eigen aandelen in te kopen tegen 15 tot 50 euro per aandeel. Tessenderlo Group is goed op weg om volgend jaar een schuldenvrij bedrijf te worden.

Conclusie

De schade voor het Tessenderlo-aandeel bleef al bij al beperkt. We blijven relatief dicht in de buurt van het hoogste koerspeil in tien jaar en sinds de bodem eind 2013 is de koers al meer dan verdubbeld. De waardering is tegen 8,5 keer de verwachte verhouding van de ondernemingswaarde (ev) tegenover de bedrijfskasstroom (ebitda) in lijn met de voorgaande jaren, maar geen koopje meer. Advies blijft dan ook houden/afwachten (rating 2B).


Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Koers: 41,16 euro

Ticker: TESB BB

ISIN-code: BE0003555639

Munt: euro

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 1,78 miljard euro

K/w 2016: 16

Verwachte k/w 2017: 19

Koersverschil 12 maanden: +41%

Koersverschil sinds jaarbegin: +18%

Dividendrendement: –

Partner Content