TechnipFMC is een kanjer

© TechnipFMC

Begin dit jaar fuseerde Technip met het Amerikaanse FMC Technologies. Daarmee is een reusachtige oliedienstengroep ontstaan. De fusie moet jaarlijks 400 miljoen euro synergievoordelen opleveren.

Technip beheerste eind 2014 nog het financiële nieuws met een bod van 1,47 miljard euro op zijn sectorgenoot CGG. Dat bod trok het later weer in. Technip liet toen al duidelijk merken te willen uitgroeien tot een consolidator in de sector. Het was dan ook geen complete verrassing toen in het voorjaar van 2016 Technip weer even vooraan in het financiële nieuws zat. Deze keer met de aankondiging van een fusie met het Amerikaanse FMC Technologies. De operatie ging nu wel door, zodat sinds januari van dit jaar de fusie TechnipFMC een feit is met een dubbele notering op Euronext Parijs en de New York Stock Exchange. Elke Technip-aandeelhouder kreeg twee aandelen van de nieuwe fusiegroep TechnipFMC, terwijl elke aandeelhouder van FMC Technologies een aandeel van TechnipFMC kreeg. Een fusie enkel in aandelen dus.

Daarmee is een groep ontstaan met een beurskapitalisatie van 14 miljard euro, een omzet van 13 miljard euro, een orderboek van 19 miljard en 6,5 miljard euro kasmiddelen. Dat betekent in omzettermen een derde plaats bij de beursgenoteerde oliedienstenbedrijven. Met enkel Schlumberger(27,8 miljard dollar omzet 2016) en Halliburton(15,9 miljard dollar omzet 2016) op een hoger trapje. De fusie moet vanaf 2019 jaarlijks 400 miljoen euro synergievoordelen opleveren.

Technip was voorheen al een toonaangevende speler met als de belangrijkste troefkaarten een sterke internationale aanwezigheid en een breed activiteitenterrein. Die elementen worden alleen maar versterkt. Zo wordt de wereldwijde aanwezigheid uitgebreid tot 48 landen. Haast alle nationale en internationale olie- en gasreuzen, zoals Exxon Mobil, Total, BP, Petrobras,…, behoren tot het klantenbestand van het nieuwbakken oliedienstenbedrijf. De klantenbasis is zeer divers en gespreid met 38 procent internationale olie- en gasbedrijven, 38 procent nationale oliemaatschappijen. De rest zijn kleine en middelgrote onafhankelijke spelers.

Technip had al een offshore/onshore-afdeling. Offshore gaat om de installatie van boorplatformen op zee, onshore slaat hoofdzakelijk op lng en schaliegas. Op dat gebied voegt FMC niks toe. Dat is anders voor de andere afdeling subsea, die bij Technip vooral flexibele pijpleidingen produceerde. Die activiteit wordt versterkt door productiesystemen en diensten door de fusie met FMC, dat zo’n 4 miljard dollar omzet draait in subsea. Die activiteit is ook een pak winstgevender dan offshore/onshore. FMC Technologies voegt daar ook nog een nieuwe activiteit aan toe, surface, wat met boren en het beheren van bronnen te maken heeft. Dat is het kleine broertje met een omzet in de buurt van 1,5 miljard dollar.

Pro forma kijken we even naar de jaarresultaten 2016 van Technip, waar we een omzetdaling van 9 procent zien ten opzichte van 2015 tot 11,1 miljard euro (was 12,2 miljard euro), gespreid over 5,8 miljard offshore/onshore en 5,3 miljard subsea, maar met wel een toename van de bedrijfskasstroom (ebitda) met 8 procent tot 1,24 miljard euro of een toename van de ebitda-marge tot 11,2 procent.


Conclusie

We hebben Technip altijd als een van de beteren in de oliedienstensector beschouwd. Maar omdat we denken dat de olieprijs is uitgebodemd, geloven we ook al in het koerspotentieel van TechnipFMC, zeker tegen minder dan 9 keer de verwachte verhouding ondernemingswaarde (ev) tegenover de bedrijfskasstroom (ebitda).


Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Munt: euro

Markt: Parijs

Beurskapitalisatie: 14,7 miljard euro

K/w 2016: –

Verwachte k/w 2017: 24,5

Koersverschil 12 maanden: –

Koersverschil sinds notering: -7%

Dividendrendement: –

Partner Content